Skip to main content

Προσωρινή διαταγή ΣτΕ για συνέχιση λειτουργίας νεκροταφείων Μαλακοπής

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά το αλαλούμ που επικράτησε για τα κοιμητήρια αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Το πράσινο φως για τη συνέχιση της λειτουργίας των νεκροταφείων «Αγίου Παύλου (Μαλακοπής), στην περιοχή της Τούμπας, ανάβει προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με απόφασή του αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του Γενικού Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και επιτρέπει τη συνέχιση των ενταφιασμών τριετούς διάρκειας στο κοιμητήριο, όπως είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2016.

Τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά το αλαλούμ που επικράτησε για τα κοιμητήρια και τις εκατέρωθεν προσφυγές  και διαμαρτυρίες αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να κριθεί οριστικά η συνέχιση ή μη της λειτουργίας τους.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι «δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την προσωρινή συνέχιση λειτουργίας του κοιμητηρίου. Ούτε στην προσβαλλόμενη απόφαση γίνεται σαφής και συγκεκριμένη επίκληση παρόμοιου κινδύνου».

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την οριστική έκδοση απόφασης, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο του 2017, επί της αίτησης ακυρώσεως «για την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια εκδικάσεως προκειμένου να επιλυθεί οριστικώς το ζήτημα».

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε ξεκαθαρίσει πως το νεκροταφείο της Μαλακοπής δεν θα κλείσει, οι ταφές όμως, θα πρέπει να σταματήσουν.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών από κατοίκους της περιοχής, είχε λάβει παλαιότερη απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας των κοιμητηρίων. Η συγκεκριμένη απόφαση απορρίφθηκε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έτσι ο δήμος αποφάσισε να πάει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.