Skip to main content

Στο πάρκο της Αριστοτέλους οι πρόσφυγες από τη Συρία(vid)

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησε στο σημείο τέσσερις χημικές τουαλέτες καθώς και μια βρύση για την παροχή νερού για τους πρόσφυγες.

Στο πάρκο της πλατείας Αριστοτέλους κάτω από την Αρχαία Αγορά καταλύουν οι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους Σύριοι που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και περίπου ένα μήνα στο πάρκο περίπου 40-60 άτομα στήνουν σκηνές , προκειμένου να μείνουν για μία-δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους άλλοι με τρένα, άλλοι με λεωφορεία και κάποιοι με τα πόδια για τα σύνορα Βουλγαρίας και πΓΔΜ και από εκεί για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Άλλοι είναι μέσα σε σκηνές, άλλοι σε παγκάκια, άλλοι ξαπλωμένοι κάτω από δέντρα, έχοντας μαζί τους μερικές αποσκευές, βρίσκουν προσωρινό «κατάλυμα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και ανήλικα χωρίς συνοδεία.

Προκειμένου να εξυπηρετούνται για τις βασικές τους ανάγκες οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα, η δημοτική αρχή εγκατέστησε στο σημείο τέσσερις χημικές τουαλέτες ενώ αποκαταστάθηκε και η παροχή νερού στην πλατεία. Οι τέσσερις τουαλέτες τοποθετήθηκαν πίσω από το Μπέη Χαμάμ «Λουτρά Παράδεισος». Στην πλατεία θα βρίσκεται μόνιμα ένα συνεργείο της αντιδημαρχίας Καθαριότητας για να μαζεύει τα σκουπίδια.

Το βασικό συντονισμό εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Θωμάς Ψαρράς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Ψαρράς αναμένεται να εξασφαλιστούν περίπου 50 μερίδες φαγητού από τα συσσίτια των απόρων και των παιδικών σταθμών.

Μέχρι τότε, πάντως, μία ομάδα πολιτών έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση που απηύθυνε μέσω twitter ο Craig Wherlock, ένας Άγγλος φωτογράφος που ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1989 πολίτες της Θεσσαλονίκης σπεύδουν καθημερινά στην πλατεία και προσφέρουν είτε φαγητό που έχουν μαγειρέψει είτε βασικές προμήθειες στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους αναζητώντας ένα πιο ασφαλές αύριο.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι περαστικοί, αύριο που θα έρθουμε θα είναι άλλοι. Καθημερινά προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ένα βασικό γεύμα» τόνισε το μέλος της ομάδας Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή έχει ενημερώσει τους πρόσφυγες για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου. «Τους έχουμε ενημερώσει και για το Κέντρο ώστε να μπορούν να πηγαίνουν εκεί και να πλένονται και να εξυπηρετούνται για την προσωπική τους υγιεινή» σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα συζητήθηκε σήμερα και σε σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να εξευρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος σε μήνυμά του στο facebook επανέρχεται στην πρόταση του δήμου για την αξιοποίηση των χώρων του πρώην 424 ΣΝΘ. «Η κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς το πρόβλημα καθημερινά οξύνεται, επιβάλλει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην υλοποίηση της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, για την αξιοποίηση των στεγασμένων χώρων του 424 ΣΝΘ, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί και παραμένει ανενεργό. Εκεί μπορούν να στεγαστούν, τουλάχιστον προσωρινά, δομές υποδοχής, κάλυψης βασικών αναγκών και παροχής στοιχειώδους φροντίδας σε πρόσφυγες οι οποίοι διέρχονται από την πόλη με στόχο να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά.