Skip to main content

Προσωρινή ανακωχή σε κυβέρνηση και κόμμα ενόψει Eurogroup

Αναζητείται συμφωνία γύρω από την οποία θα μπορεί ο πρωθυπουργός θα οικοδομήσει ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα.

Το κριτήριο της εξισορρόπησης των εσωκομματικών μετώπων βαραίνει κρίσιμα στους χειρισμούς του κ. Αλέξη Τσίπρα αυτές τις τελευταίες ώρες. Ενα εικοσιτετράωρο πριν ξεκινήσει το Eurogroup του Λουξεμβούργου, από το οποίο εξαρτώνται πολλά, αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν πλέον και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί του.

Την ίδια ώρα, στις μεταξύ τους συζητήσεις, βουλευτές που διατηρούν μια περισσότερο κριτική προσέγγιση στις επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας, θεωρούν ότι, εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να αποδεχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας, που θα προταθεί αύριο, για το προσεχές διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα πρόκειται για συμφωνία γύρω από την οποία θα μπορεί να οικοδομήσει ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. «Αλλιώς, δεν θα έχει νόημα να το κάνει» λένε με νόημα.

Αυτό είναι και το ζητούμενο, άλλωστε, από μεγάλη μερίδα βουλευτών και κομματικών στελεχών, που βρέθηκαν την επαύριο της ψήφισης των νέων μέτρων χωρίς επιχειρήματα για να στηρίξουν την επιλογή τους αυτή. Ο κ. Τσίπρας θα σφυγμομετρήσει καλύτερα το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος τις επόμενες ώρες και κυρίως μετά το τέλος του Eurogroup της Πέμπτης.

Και πάλι, ωστόσο, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, οι όποιοι προβληματισμοί αναμένεται να κρατηθούν σε ήπιους τόνους και να αφορούν, κυρίως, την ανάγκη να δώσει βάρος η κυβέρνηση στο δικό της πρόγραμμα ως αντίβαρο στα μέτρα.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ξέσπασμα μιας «καταιγίδας», αν όλα πάνε στραβά, στο τέλος...