Skip to main content

Προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του κόσμου, καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες θα συμμετάσχουν σε συνέδριο που διοργανώνει το BAC/SEE στη Θεσσ

Συνέδριο με θέμα «Ηγεσία ενάντια στην κρίση: Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την Ανάπτυξη» διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη ΝΑ Ευρώπη, γνωστό και ως BAC/SEE, στο  ξενοδοχείο Hyatt την Πέμπτη 31 Μαΐου και Παρασκευή 1 Ιουνίου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του κόσμου, καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες.

Οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων πολυεθνικών, όπως την Dow Chemicals, τον τουρκικό όμιλο Koc, την Coca Cola με ομιλητή τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Moυχτάρ Κέντ, ενώ στο ελληνο- τουρκικό forum αναμένεται να συμμετάσχει ομάδα 10-15 Τούρκων επιχειρηματιών, με ξεχωριστή παρουσία του κ. Τεμέλ Ατάϊ, αντιπροέδρου του ομίλου Koc.
 
Ο κ. Ευθυμιάδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών φορέων, για την  επιτυχή διοργάνωση, αφού ο ΒΑC έχει συνεργάτες για τη διημερίδα το Vienna Economic Forum, ενώ στηρίζεται από τον  ΣΕΒ, το ΣΒΒΕ, το ΣΕΒΕ, το ΕΒΕΘ, το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, αλλά και τις τουρκικές οργανώσεις TUSIAD, DEIK και MUSIAD.
 
Το  ΒΑC θα συζητήσει τη «μετακίνησή του προς ανατολάς», την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλίων για την ΝΑ Ευρώπη- τομέας που παραμένουν δραστήριοι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στην παράλληλη συνεδρία για την ελληνο-τουρκική συνεργασία θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση ενός κοινού υπομνήματος που από πλευράς Συνδέσμων Επιχειρηματιών θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, σημείωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος επί τιμή του BAC SEE, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης.
 
Η πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος Αίνη Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και το θετικό πλέον ισοζύγιο συναλλαγών για τη χώρα μας, που πέρυσι πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 2 δισ.ευρώ προς την Τουρκία, έναντι εισαγωγών ύψους 1,5 δισ.ευρώ, ενώ στο α΄τετράμηνο οι ελληνικές εξαγωγές στη γειτονική χώρα, ανήλθαν σε περίπου 500 εκατ.ευρώ.
 
Ο Δημήτρης Συμεωνίδης, επιχειρηματίας και μέλος του ΒΑC, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες για την πραγματοποίηση τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επιχειρηματικές συνεργασίες αλλά και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, εάν λυθούν πρακτικά ζητήματα που στέκουν εμπόδιο στη δημιουργία στενότερων οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ακόμη ο τελευταίος ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Αυστριακός διπλωμάτης Ερχαρντ Μπούσεκ, πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ της Βιέννης (VEF), ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Νόρμουντ Πόπενς, καθώς και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Παρευξείνιας Τράπεζας (BSTDB) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Να σημειωθεί πως είχε γίνει συζήτηση και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έβλεπε θετικά το να έρθει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το ότι δεν υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση οδήγησε σε ναυάγιο το σχέδιο.

Μεταξύ των Ελλήνων ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος ως κεντρικός ομιλητής στο γεύμα της δεύτερης μέρας, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς και Ανάπτυξης, Γιάννης Στουρνάρας (εν αναμονή επιβεβαίωσης και στις τρεις περιπτώσεις), ο σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, η επικεφαλής της «αντένας» Αθηνών της Ομάδας Δράσης (Τask Force) της ΕΕ για την Ελλάδα, Ζωρζέτα Λάλη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας (Ελλάδα), Κώστας Μπακούρης και ο Ξενοφών Μαρτίνης, κύριος μέτοχος της McKinsey.
 
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
 
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Hyatt και θα ανοίξουν την Πέμπτη, 31 Μαΐου με συνάντηση των μελών του Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Στην επίσημη έναρξη στις 19:30 χαιρετισμό θα απευθύνει στη διάρκεια του δείπνου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει η κύρια ομιλία από τον Moυχτάρ Κέντ της Coca Cola, που θα έρθει ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, από την Ατλάντα των ΗΠΑ.
 
Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 9 π.μ., θα αρχίσει η συνεδρία με θέμα: Συνεργασία για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη: Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή περιφέρεια σε παγκόσμιο πλαίσιο με συμμετοχές ομιλητών κυρίως από τον χώρο των επιχειρήσεων και του ΟΟΣΑ.
 
Στις 11:30 μμ θα ακολουθήσουν δύο παράλληλες συνεδρίες. Η μία με θέμα τη «Συνεργασία για τη διευκόλυνση της μετάβασης, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη: ο ρόλος της επιχειρηματικής κοινότητας», η άλλη με θέμα τις «Επαγγελματικές σχέσεις Ελλήνων – Τούρκων». Στην ενότητα αυτή, που θα συμπροεδρεύσει ο Σελίμ Εγκελί, μέλος του  Τουρκικού Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) θα παρουσιαστούν οι περιπτώσεις των ISTIKBAL και Αlumil σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα.
 
Το συνέδριο συνεχίζει με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στο γεύμα, ενώ μεταξύ 16:00- 18:00, στη συνεδρία για τις «Δυνατότητες της επιχειρηματικής κοινότητας», θα μιλήσουν γνωστοί ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων.