Skip to main content

Πρόσω ολοταχώς για νέες εκλογές με... φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η προσέγγιση Μαξίμου – ΠΑΣΟΚ και ο νέος εκλογικός νόμος που στόχο έχει να ανακόψει την επιστροφή της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η πολιτική ρευστότητα εντός των ελληνικών ορίων παραμένει και εντείνεται. Μέσα στο 48ωρο που πέρασε, επανήλθε η προοπτική των πρόωρων εκλογών, ενώ πηγή μας, σε ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα, μας έλεγε ότι προβλέπουν «εξελίξεις έως το τέλος Μαρτίου». Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για προσέγγιση Μαξίμου – ΠΑΣΟΚ (κυρίως) στη βάση μιας προεκλογικής σύμπραξης, που θα βοηθηθεί και από τον νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζεται.

Ο νέος εκλογικός νόμος, λέγεται ότι θα ευνοεί ακόμα και προεκλογικές συμμαχίες κομμάτων, με ένα μπόνους εδρών κάτω των 50 (λέγεται ότι διαμορφώνεται στις 30). Στόχος, είναι να ανακοπεί η επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να… στενοχωρεί ιδιαίτερα – όπως μας λένε – την νέα ηγεσία της. «Ο Κυριάκος μπορεί να περιμένει 1 με 2 χρόνια» είναι η χαρακτηριστική απάντηση…

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, να είναι, δεν σημαίνει ότι αποτρέπονται οι πολιτικές εξελίξεις. Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να τις αντέξει. Κι αυτό γιατί, ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν το ταχύτερο δυνατό, η χρονική καθυστέρηση στην πρόοδο τους, θα είναι μεγάλη. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή – που θα προκύψει από τις νέες κάλπες, θα κληθεί να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα. Κι αυτό, γιατί όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ οι δανειστές δεν άλλαξαν στάση, ως προς τα «θέλω» τους.

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, υπάρχει πάντα το ζητούμενο: σε τι αποσκοπούν οι νέες εκλογές αν δεν πρόκειται να αλλάξουν οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς; Απάντηση, τουλάχιστον πειστική, ακόμα δεν έχει δοθεί…