Skip to main content

Πρόσληψη 535 μόνιμων υπαλλήλων ζητά ο Δήμος– Αντιδρούν οι συμβασιούχοι

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Την πρόσληψη 535 μόνιμων υπαλλήλων στη διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων θα ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, βάσει τη νομοθετική ρύθμισης Σκουρλέτη και με σκοπό να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων.  

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου ως προς τη Σύσταση Νέων Οργανικών Θέσεων Μόνιμου Προσωπικού Ανταποδοτικών Υπηρεσιών Καθαριότητας.

Παράλληλα, αναμένεται το Σώμα να εγκρίνει την απασχόληση των νυν συμβασιούχων – παρατασιούχων με σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έως την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων και όχι πέραν της 31 Μαρτίου 2018. Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν και οι εργαζόμενοι,  οι οποίοι ζητάνε να καλυφθούν όλοι οι νυν συμβασιούχοι.

Για το θέμα θα πραγματοποιήσει παρέμβαση και η εκπρόσωπος της ΠΟΕ –ΟΤΑ Σοφία Εξαδακτύλου, ζητώντας την πρόσληψη 800 μόνιμων υπαλλήλων.   

Σύμφωνα με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, από τον συνολικό αριθμό των 535 νέων προσλήψεων, οι 156 θα αφορούν την κατηγορία της δευτεροβάθμιας και οι 379 θα προέρχονται από την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η ετήσια δαπάνη για την πρόσληψη 535 μονίμων υπαλλήλων στην ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας εκτιμάται σε περίπου έντεκα εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων είναι μια υπηρεσία που λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα μόνο με το εν λόγω προσωπικό να μην μπορούν να μετακινηθούν όλα τα οχήματα καθαριότητας του Δήμου, να μην μπορούν να καλυφθούν  οι απαιτούμενες βάρδιες, να μην επαρκεί το προσωπικό για το καθημερινό σάρωμα των οδών, την αποκομιδή των απορριμμάτων, την περισυλλογή και φόρτωσή τους στον χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης, την φύλαξη των εργοταξίων και εν γένει να μην μπορούν να επισκευαστούν έγκαιρα οι βλάβες των οχημάτων της υπηρεσίας με συνέπεια να προκαλούνται ελλείψεις και δυσεπίλυτα προβλήματα και στις δύο γραμμές της υπηρεσίας της καθαριότητας (μπλε και πράσινη), καθώς και στο σάρωμα των οδών, πλατειών, πάρκων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων».

Σήμερα στην Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου υπηρετούν 747 μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, αριθμός, ο οποίος σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά, βαίνει σταδιακά μειούμενος λόγω συνταξιοδοτήσεων.  Όπως ανέφερε κατά την εισήγηση του στην Εκτελεστική Επιτροπή, σήμερα οι ανάγκες και απαιτήσεις καθαρισμού της πόλης καλύπτονται μέσω της συνδρομής από 778 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Οι δήμοι, μετά την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη καλούνται έως 31 Ιουλίου να υποβάλλουν για έγκριση στην Αποκεντριωμένη Διοίκηση αποφάσεις τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσίας. Μετά την έγκριση και την δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων θα ακολουθήσει αίτημα προγραμματισμού προβλήψεων μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Μέχρι την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων καθαρισμού της πόλης από μόνιμους υπαλλήλους, είναι αναγκαία η συνδρομή από τους επτακόσιους ογδόντα έναν -781- συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εξακολουθούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις 7/6/2017 και προσλήφθηκαν σε θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών.