Skip to main content

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Γαλλίας από τους Ρομά

Η Ένωση των Ρομά της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να προσφύγει κατά της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα επιβάλλει μια «παραδειγματική ποιν
Η Ένωση των Ρομά της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να προσφύγει κατά της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, με την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα επιβάλλει μια «παραδειγματική ποινή» στο Παρίσι.

«Εκφράζουμε τη λύπη και την απογοήτευσή μας γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη σύνοδο (της Πέμπτης) δεν είχαν το απαραίτητο θάρρος για να βάλουν στη θέση του τον Γάλλο πρόεδρο», αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας που θέτει ρητά στο στόχαστρο τους καταυλισμούς των Ρομά είναι «ένα μέτρο ρατσιστικό, αντισυνταγματικό, αντιευρωπαϊκό, απάνθρωπο και με σαφείς ναζιστικές αποχρώσεις» σημειώνει η Ένωση που απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και «οι 27 δικαστές θα αποφασίσουν την ποινή (της Γαλλίας) που, δεν αμφιβάλλουμε καθόλου πως θα είναι παραδειγματική και καταδικαστική για τη γαλλική κυβέρνηση».

Η Ένωση των Ρομά (IRU) είναι διεθνής οργανισμός για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά. Ιδρύθηκε το 1978, η έδρα της βρίσκεται στην Πράγα και εκπροσωπείται σε περίπου 30 χώρες.