Skip to main content

Πάνω από 200 μικρομέτοχοι στο ΣτΕ κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

Οι μικρομέτοχοι υποστηρίζουν ότι με την απόφαση της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ βρέθηκαν από μικρές έστω μετοχές να κρατούν πλέον άχρηστους τίτλους.

Αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ καταθέτουν 201 μικρομέτοχοι του πρώην ιδιωτικού Οργανισμού, στο Δ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί.

Οι μικρομέτοχοι υποστηρίζουν ότι με την απόφαση της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ βρέθηκαν από μικρές έστω μετοχές να κρατούν πλέον άχρηστους τίτλους και στρέφονται κατά των υπουργών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Σπίρτζη.

Οι μικρομέτοχοι στην αίτηση ακύρωσης αμφισβητούν τη διαδικασία εκκαθάρισης και χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως «μονομερή και αιφνίδια (και μάλιστα χαρακτηριζόμενη ως 'επιτακτική') ανατροπή της μετοχικής συνθέσεως του ΟΑΣΘ». Κάνουν λόγο για «μονομερή βλαπτική μεταβολή», χωρίς ειδική αιτιολογία. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η κρατικοποίηση έγινε με το αιτιολογικό της θεραπείας τυχόν φαινομένων κακοδιοίκησης στον ΟΑΣΘ, όμως ως μικρομέτοχοι δεν έχουν καμιά ευθύνη ακόμη κι αν κάτι συνέβαινε, επειδή δε συμμετείχαν στη διοίκηση του Οργανισμού, άρα δεν ευθύνονται για οτιδήποτε. Ωστόσο, τους παίρνει η... μπάλα και τιμωρούνται, με την αναγκαστική -και άνευ συναινέσεως- αφαίρεση των μετοχών τους και την ταυτόχρονη μεταβίβαση αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην αίτησή τους εξηγούν τους λόγους που οι ίδιοι θεωρούν άκυρη την κρατικοποίηση, ενώ σημειώνουν ότι τους στερούνται σειρά δικαιωμάτων.

Πέραν των μικρομετόχων, κατά της κρατικοποίησης έχει κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ, αλλά και αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης στο ΣτΕ , του ορισμού νέας διοίκησης και της τοποθέτησης ελεγκτή και επιπλέον αίτηση αναστολής για την επιλογή ελεγκτικής εταιρίας.