Skip to main content

Προσφυγικό: H ΠΓΔΜ σηκώνει δεύτερο φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα

Η δεύτερη σειρά φράχτη θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τις παράνομες διελεύσεις οικονομικών μεταναστών, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Η δεύτερη σειρά φράχτη που τοποθετεί ο στρατός της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τις παράνομες διελεύσεις οικονομικών μεταναστών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα της ουδέτερης ζώνης ΠΓΔΜ - Ελλάδας από τη μεριά της Γευγελής και επιθεώρησε τις εργασίες ανέγερσης του νέου φράχτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε να τοποθετεί δεύτερη σειρά φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης. Ο νέος φράχτης, το μήκος του οποίου θα φθάνει τα 37 χλμ. βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από τον πρώτο.

Ο κ.Ιβάνοφ είπε ότι από την τοποθέτηση του πρώτου φράχτη, τον περασμένο Νοέμβριο, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν 33.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

«Γι' αυτό, τώρα, προχωρούμε στην τοποθέτηση προστατευτικού φράκτη, ο οποίος έχει ως στόχο να παρεμποδίσει επιπρόσθετα τις παράνομες διελεύσεις των κρατικών συνόρων μας», συμπλήρωσε ο κ.Ιβάνοφ.

Σημείωσε δε ότι από τότε που εφαρμόζεται το μέτρο να επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει παράνομα στην ΠΓΔΜ, από διάφορα σημεία της συνοριακής γραμμής με την Ελλάδα.

Ανέφερε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες πάνω από 5.000 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ με πλαστά έγγραφα.

Ο κ. Ιβάνοφ εκτίμησε ότι με την βελτίωση του καιρού θα αυξηθούν οι ροές και όλο και μεγαλύτερος αριθμός οικονομικών μεταναστών θα προσπαθήσει να περάσει στην ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσει βορειότερα.

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση, κυρίως με την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων, ενώ οι πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα εισόδου να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση μέχρι τον επιθυμητό προορισμό τους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Ιβάνοφ, το Σαββατοκύριακο, θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Πράγα, όπου η ΠΓΔΜ και η Σερβία έχουν προσκληθεί ειδικά για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο των χωρών της «Ομάδας του Βίζεγκραντ» (Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία).