Skip to main content

Προσφυγικό: Έκκληση Ερυθρού Σταυρού για συγκέντρωση αντηλιακών

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ζητεί από τους πολίτες να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αντηλιακών, εντομοαπωθητικών και εμφιαλωμένου νερού

Έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν στη συγκέντρωση αντηλιακών, εντομοαπωθητικών, προϊόντων για τα τσιμπήματα (για ενήλικες και παιδιά) και παιδικών καροτσιών που θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες-μετανάστες στην Ειδομένη και στα κέντρα φιλοξενίας, απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Τμήμα Θεσσαλονίκης.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και εν όψει της έλευσης του καλοκαιριού τα παραπάνω είδη θεωρούνται απολύτως απαραίτητα, για τους πρόσφυγες ενώ ιδιαίτερα αυξανόμενες είναι και οι ανάγκες για εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, μόνο την τελευταία εβδομάδα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διένειμε 1.520 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό στην Ειδομένη και 2.764 στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών. Επίσης, διανεμήθηκαν συνολικά 17.235 ατομικά πακέτα με ανθρωπιστικό υλικό στην Ειδομένη εκ των οποίων τα 2.880 ήταν πακέτα ξηράς τροφής, 206 θερμικές κουβέρτες, 692 σακίδια πλάτης.

Η ιατρική μονάδα, που λειτουργεί με γιατρούς-νοσηλευτές του Ουγγρικού, Αυστριακού και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόσφερε την τελευταία εβδομάδα ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες σε 169 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι  εκδήλωσαν κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού, πυρετό, πονόδοντους, πονοκεφάλους, δερματικές λοιμώξεις, προβλήματα από χρόνιες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, διάφορα τραύματα καθώς και ψυχολογικά προβλήματα. Σε 56 περιστατικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικοί λειτουργοί παρείχαν ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ σε 75 περιπτώσεις προσέφεραν καθοδήγηση και συμβουλές για το θέμα του ασύλου και της μετεγκατάστασης.

Στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, όπου φιλοξενούνται 2.200 πρόσφυγες, διανεμήθηκαν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συνολικά 7.197 πακέτα ανθρωπιστικού υλικού εκ των οποίων, εκτός από εμφιαλωμένο νερό, 120 θερμικές κουβέρτες και 2.240 πακέτα ειδών ατομικής υγιεινής. Στο μόνιμα εγκατεστημένο ιατρείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε συνολικά την τελευταία εβδομάδα 249 περιστατικά, ενώ σε 45 άτομα παρασχέθηκε ψυχοκοινωνική στήριξη.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαριστεί θερμά τους πολίτες και τις εταιρίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Ευχαριστεί θερμά την ΜΑΤ Α.Ε. Ηλεκτρονικών για τη διάθεση αναπηρικών αμαξιδίων, παιδικών καροτσιών και υγειονομικού υλικού, καθώς και την Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών ΑΕ.3Δ και τους εργαζομένους της για διάθεση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στο κτήριο του Ε.Ε.Σ. στο Λιμάνι στην οδό Ν.Κουντουριώτου 10, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 531533-6.