Skip to main content

Προσφυγή Κομισιόν κατά των «απροθύμων» στο προσφυγικό

Η Κομισιόν θα ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας για την άρνησή τους να εφαρμόσουν αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στο Στρασβούργο ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αφήσουμε μόνες τους» τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ διευκρίνισε: «Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ισχύουν για όλους, ακόμη και για εκείνους που μειοψηφούν». Λεπτομέρειες για την προσφυγή αναμένεται να ανακοινωθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Την υποστήριξή του προς την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασε σήμερα και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο γερμανός πολιτικός, ο οποίος σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα ενημερωθεί επί τοπου και για το έργο της Frontex, δήλωσε ότι η προσέγγιση της Κομισιόν είναι σωστή, γιατί «το ισχύον δίκαιο πρέπει και να εφαρμόζεται».

Άκαρπη η «διορία»

Τον Σεπτέμβριο του 2015 τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και παρά τη διαφωνία της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη. Ακολούθησε μάλιστα και δεύτερη απόφαση, με την οποία ο αριθμός των προσφύγων που επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλες χώρες αυξάνεται σε 160.000. Οι «απρόθυμες» ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις αυτές.

Στα μέσα Μαΐου ο έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, και πάλι από το Στρασβούργο, είχε απευθύνει για πρώτη φορά μία συγκεκριμένη διορία ενός μήνα προς τους «απρόθυμους» προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Πηγή: Deutsche Welle