Skip to main content

Νικηφορίδης: Προσφυγή κατά της απόφασης για τραπεζάκια στη Ν. Παραλία

Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» κατά της απόφασης του δήμου.

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη τραπεζικαθισμάτων στα περίπτερα της Νέας Παραλίας και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας άναψε τα ξημερώματα το δημοτικό συμβούλιο.

Τα δύο θέματα, μετά από μια μαραθώνια και έντονη συζήτηση, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, παρά τις αντιδράσεις και διαφορετικές τοποθετήσεις πολιτών και δημοτικών συμβούλων. Η πρόταση της διοίκησης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε περίπτερα της Νέας Παραλίας εγκρίθηκε με ψήφους 19 υπέρ έναντι 16 κατά.

Συγκεκριμένα, κατά της πρότασης ψήφισαν οι Π. Αβραμόπουλος, Γ. Αρβανίτης, Στ. Αβραμίδου, Σ. Αδαμίδου, Γ. Αβαρλής, Μ. Αϊβάζογλου. Σ. Δημητριάδης, Κ. Ζέρβας, Στ. Καλαφάτης, Ρ. Καλφακάκου, Δ. Κούβελας, Αν. Κουράκης, Μ. Κυριζίδης, Μ. Κωνσταντινίδης, Ράπτης και Κ. Ζεβρής.

Από την πλευρά του πάντως ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» κατά της απόφασης του δήμου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν υπάρχουν οι νόμιμες προδιαγραφές για μεγάλη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους των περιπτέρων», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, υποστήριξε ότι «τα 100 τμ που λέει η αντιδημαρχία Οικονομικών για τραπεζοκαθίσματα είναι παράνομα».

Να υπάρξει ένας κανονισμός λειτουργίας της Νέας Παραλίας ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης, ενώ η Ρία Καλφακάκου από την Ανοιχτή Πόλη τάχθηκε κατά της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό μέτωπο.  Για ξεχαρβάλωμα της Νέας Παραλίας που η διοίκηση Μπουτάρη θέλει να επιβάλλει, έκανε λόγο ο Κωνσταντης Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

«Η όποια χωροθέτηση δεν θα εμποδίσει τη βόλτα. Δεν θα χαλάσει η ατμόσφαιρα που περιγράφηκε. Δεν είναι μόνο ο κ. Νικηφορίδης θεματοφύλακας της Νέας Παραλίας. Είμαστε όλοι», απάντησε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου.

Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε θα εκμισθωθούν συνολικά έξι γυάλινα περίπτερα με την δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο των περιπτέρων να προβλέπεται για τα περίπτερα που βρίσκονται στον Κήπο της Μεσογείου, στον Κήπο των Ρόδων και στον Κήπο του Νερό, όπου το ένα περίπτερο θα επαναδημοπρατηθεί και το δεύτερο θα τοποθετηθούν σταντ και ψηλά σκαμπό.  

Μπουτάρης: Απαραίτητη η κανονιστική για την Αγ. Σοφίας

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και το θέμα της κανονιστικής απόφασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο Αγ. Σοφίας και Γ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας.
 
«Η κανονιστική είναι απαραίτητη ακόμη κι αν δεν είναι πλήρης για να μην κόβονται πρόστιμα», υποστήριξε κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. «Ακούγονται διάφορα ότι είμαστε υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων, ότι είμαστε φραπεδούπολη και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Η πλατεία Αριστοτέλους είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι πεντακάθαρη και έχει χώρο για τραπεζοκαθίσματα», τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς υπεραμύνθηκε της κανονιστικής υποστηρίζοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί» και πως «στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας τα τραπεζοκαθίσματα είναι ελαχιστότατα».

«Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος ήταν η προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα όσα έγιναν με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας αποδεικνύουν το πόσο αποτυχημένη είναι η διοίκηση και στο θέμα αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

Την κανονιστική απόφαση για τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας εγκρίθηκε με 19 ψήφους, ενώ κατά ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των Εντάξει (εκτός από τον Ράπτη ο οποίος απείχε) και η Μ. Αϊβάζογλου, ο Γ. Αβαρλής και Κ. Σεβρής. Λευκό ψήφισαν οι Π. Αβραμόπουλος, Γ. Αρβανίτης, Κ. Ζέρβας, Ρ. Καλφακάκου, Αν. Κουράκης, Μ. Κωνσταντινίδης και Θ. Παπαναστασίου. Είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Ζεϊμπέκης και Γιάννης Δελής.