Skip to main content

Προσέχει η κυβέρνηση τους εξοπλισμούς της Τουρκίας;

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αναπτυχθεί ως περιφερειακή ισχυρή δύναμη. Κι εμείς δεν έχουμε ούτε δέκα καλούς διπλωμάτες...

Παρά τα λεγόμενα και τις αισιόδοξες δηλώσεις του π. υπουργού κ. Ήσυχου, ότι θα αναζωογονήσει την θνήσκουσα αμυντική βιομηχανία μας, ουδέν συνέβη, γεγονός που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, όχι μόνον στην εθνική της άμυνα, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

Και αν κάποιος το αμφισβητεί, ας διαβάσει τι είπε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στην καθέλκυση του νέου αρματαγωγού του τουρκικού ναυτικού: «Είναι γεγονός, ότι η διπλωματία εάν δεν υποστηρίζεται από ισχυρή στρατιωτική δύναμη, θα μείνει στον δρόμο». Ποια είναι η ελληνική θέση, σ’ αυτήν την διατύπωση; Μας την θύμισε το onalert, με την διατυπωθείσα άποψη από τον πάλαι ποτέ παντοδύναμο ΥΠΕΞ κ. Πάγκαλο:

«Προτιμώ να έχω δέκα καλούς διπλωμάτες παρά ένα σύνταγμα». Προφανώς και είναι απαραίτητοι οι καλοί διπλωμάτες, αλλά δεν μας είπε ο ίδιος αν ο καλός διπλωμάτης απαντά στην ήττα των Ιμίων με την φράση «ας πούμε ότι πήρε ο αέρας την σημαία». Είναι σαφές, ότι με τέτοιου είδους αντιλήψεις, από ανθρώπους που καθόρισαν το μέλλον του ελληνικού λαού, δεν θα μπορούσε αυτό να είναι καλύτερο.

Θα πει κάποιος, και για ποιο λόγο να ανησυχούμε από τους τουρκικούς εξοπλισμούς, αφού στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, όπως μας διαβεβαίωσε προσφάτως ο κ. Τσίπρας; Ο ίδιος άλλωστε δεν είναι που μαζί με τους συντρόφους του διαδήλωναν με το σύνθημα «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του»; Όπως και οι παλαιότεροί του μαρξιστές που ζητούσαν «βούτυρο αντί για κανόνια», μόνον που το έλεγαν μόνον στις δυτικές χώρες, ενώ οι σοβιετικές εξοπλίζονταν σαν αστακοί, με το βούτυρο να απουσιάζει από τους λαούς τους.

Με τέτοιες νοοτροπίες και με τους τελευταίους υπουργούς Εθνικής Άμυνας να ασχολούνται με άλλα, είναι φυσικό το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων αλλά και του κοινού να εστιάζεται στα θέματα της καθημερινότητας και μόνον. Ο κ. Πάγκαλος, πάντως, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι δέκα καλοί διπλωμάτες, χωρίς το σύνταγμα πίσω τους, μόνον μπιρίμπα μπορούν να παίξουν.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος ανησυχίας από πουθενά! Αν κάποιος δεν αναλάβει να αφυπνίσει το σύστημα τα πράγματα σε πολύ λίγο θα ξεφύγουν τελείως. Η δικαιολογία της κρίσης τελείωσε. Όχι ότι πέρασε η κρίση, αλλά επειδή μέσα απ’ αυτήν θα μπορούσαν οι πολιτικοί μας να ξεπεράσουν ταμπού και προκαταλήψεις και να δουν το κομμάτι της Άμυνας και ως κινητήριο μοχλό για την οικονομία.

Τι έκαναν όμως; Αγόρασαν εθνόσημα από το… Πακιστάν, με την αιτιολογία ότι ήσαν φτηνότερα. Τα πηλίκια από την Ρουμανία, ως και σαπούνια από την Τουρκία έχουν αγοραστεί από τον ελληνικό στρατό. Όπως και να έχει, ο κ. Καμμένος -και ο κ. πρωθυπουργός φυσικά- έχουν την ευθύνη να ακούσουν αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν. Και κυρίως να τα κατανοήσουν οι συνάδελφοί του γύρω από το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

Να σημειώσω ένα δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, που γράφει ότι ένας από τους λόγους που η BND, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, παρακολουθεί την Άγκυρα, θα μπορούσε να είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο η Τουρκία εξελίσσει κρυφά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η BND διαθέτει ενδείξεις, αυξανόμενες, ότι ο Τούρκος πρωθυπυργός επιθυμεί να εξοπλίσει πυρηνικά τη χώρα του, σε συνεργασία με το Πακιστάν.

Να θυμίσουμε εδώ, μια παλαιά δήλωση του κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ -όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών- ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει μία γειτονική χώρα (εννοούσε το Ιράν) να έχει πυρηνικά όπλα που η Τουρκία δεν διαθέτει».

Ώσπου να αποκτήσει τα πυρηνικά, όπως έγραψα στην αρχή ο κ. Ερντογάν εγκαινίασε το νέο αρματαγωγό, ετοιμάζει και δεύτερο, αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι προχωρούν τα σχέδια για κατασκευή ελικοπτεροφόρου (αεραπλανοφόρο το αποκαλούν οι ίδιοι), γεγονός που δηλοί ότι είναι αποφασισμένη η Τουρκία να αναπτυχθεί ως περιφερειακή ισχυρή δύναμη. Κι εμείς δεν έχουμε ούτε τους δέκα καλούς διπλωμάτες, που ήθελε ο ανεκδιήγητος κ. Πάγκαλος (γνωστός και ως «Μεγάλος τραγουδιστής» από την υπόθεση Οτσαλάν).

Ο Μακεδών