Skip to main content

«Προσχηματικό το ενδιαφέρον των μνημονιακών δημάρχων για την ΠΝΠ»

Για προσχηματικό ενδιαφέρον των μνημονιακών δημάρχων για την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Για προσχηματικό το ενδιαφέρον των μνημονιακών δημάρχων για την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»:

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας  δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δίνει τη μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες απολύσεις.

Όλοι αυτοί που οδήγησαν τον θεσμό στην εντατική χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα έκτακτο μέτρο.

Το ενδιαφέρον για την αυτοτέλεια των Δήμων είναι προσχηματικό, όταν για πέντε χρόνια δέχτηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στους πόρους, το Παρατηρητήριο του κ. Φούχτελ, την κατάργηση βοήθειας στο σπίτι κλπ.

Αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της  Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενώ το ίδιο έχει πράξει και η Περιφέρεια Αττικής.

Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε αντίστοιχη περίπτωση είχαν κουρέψει τα αποθεματικά και κάποιοι δεν είχαν πει κουβέντα.

Να ασκούμε κριτική αλλά όχι με υστερία. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα, ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση αλλά να πάμε σε νέο μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό, τι γινόταν τόσο χρόνια.

Όλοι  οι φορείς της Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πολύ καλά, ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Ή μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του.