Skip to main content

«Προς το συμφέρον μας να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πρέπει η γείτονας να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να γίνει μ
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σημειώνοντας ότι πρέπει η γείτονας να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να γίνει μέλος της ΕΕ και να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι τα χαρακτηριστικά με τα οποία ασκείται η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι «όραμα αλλά και ρεαλισμός και όχι πολιτική των εντυπώσεων».

Ως προς το θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και το αν οι σχέσεις με την Τουρκία μάς αποτρέπουν από τις έρευνες στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη δημιουργία του αρμόδιου φορέα, ο οποίος θα προβεί στις αναγκαίες έρευνες και πως οι πρώτες κινήσεις θα γίνουν στις περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από παλαιότερες έρευνες ότι κάτι υπάρχει. Ανέφερε ως τέτοιες περιοχές το Ιόνιο και τη Δ. Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου ΠΕΚΑ, το οποίο προχωρεί αυτά τα θέματα.

Στο ερώτημα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στο ευρώ και τον ρόλο της Γερμανίας, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερότητα του ευρώ. Ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και τώρα όλοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση και είναι σε εξέλιξη ο προσδιορισμός των τελικών θέσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις θέσεις του Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στενή συνεργασία με τη γαλλική και ο Γάλλος πρόεδρος προσωπικά έχει στενή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.