Skip to main content

Προς την τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ακτινιδίων η Ελλάδα

Η αγροτική οικονομία κινδυνεύει «να πέσει από το 10ο όροφο πολυκατοικίας», αν δεν ανοίξουν επιτέλους δρόμοι σε νέες αγορές για τα ελληνικά ακτινίδια.

της Άννης Καρολίδου

 Οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων αλλά και η αγροτική οικονομία κινδυνεύει, όχι απλώς να δεχτεί πλήγμα αλλά «να πέσει από το 10ο όροφο πολυκατοικίας», αν δεν ανοίξουν επιτέλους δρόμοι σε νέες αγορές, τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης παραγωγών «ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ», Δημήτρης Μανώσης.

 Ο κ. Μανώσης, ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Freskon- διεθνούς έκθεσης για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά- τόνισε ότι η Ελλάδα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια, θα κατακτήσει την τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ακτινιδίων, μία πολύ μεγάλη παραγωγή που απαιτεί υποδομές για τη διαχείρισή της που όμως δεν υπάρχουν.

 «Η αγορά της Ευρώπης έχει καλυφθεί και στόχος μας είναι η πραγματοποίηση εξαγωγών σε τρίτες χώρες, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Οι προσπάθειες αυτές όμως, για να ευοδωθούν, θα πρέπει να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες από την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε τέσσερα και πλέον χρόνια που προσπαθούμε να βγούμε στην αγορά της Νότιας Κορέας και ακόμη δεν προχώρησε η υπογραφή συμφωνίας. Για τη Βραζιλία, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αλλά μας πληροφόρησαν από το υπουργείο ότι δε διαθέτουν 6.000 ευρώ για τα απαιτούμενα πρωτόκολλα»,  είπε ο κ. Μανώσης.

 Η «ΖΕΥΣ», προκειμένου να υποστηρίξει την καλλιέργεια ακτινιδίων με νέες ποικιλίες, πρώιμες και πιο κοντά σε προτιμήσεις μερίδας των καταναλωτών(για πιο γλυκιά γεύση), ανέθεσε ερευνητικό πρόγραμμα σε ιταλικό ινστιτούτο, καθώς δεν μπορεί να τύχει υποστήριξης από ελληνικό φορέα.