Skip to main content

Προς τι η ανησυχία των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα;

Το κλίμα είναι βαρύ, η αγωνία μεγάλη και η ανησυχία για την επόμενη μέρα στη χώρα, λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, έκδηλη

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στις τάξεις των ξένων επενδυτών, που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα. Το κλίμα είναι βαρύ, η αγωνία μεγάλη και η ανησυχία για την επόμενη μέρα στη χώρα, λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, έκδηλη. Έτσι, ίσως να εξηγείται και η νευρικότητα που γίνεται εμφανής ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση; Το περιεχόμενο και κυρίως το ύφος της επιστολής του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, ο οποίος πρόσφατα έστειλε μια επιστολή στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Ως γνωστόν, το fund του κ. Πόλσον συμμετείχε και στην αύξηση της τελευταίας. Με επιστολή του, λοιπόν, ζητά να μάθει για ποιο λόγο εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο με μεγάλο ποσοστό («φωτογραφίζει» την ΕΥΔΑΠ) επετράπη να συμμετάσχουν και στην αύξηση της Αττικής.

Εννοείται ότι απάντηση δεν του δόθηκε - και τι μπορείς να του πεις; - όμως το όλο περιστατικό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται. Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη των μεγαλοεπενδυτών Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον για μια σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας μέσα στην εβδομάδα.

Κι όλα αυτά σε μια δύσκολη συγκυρία, με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να εξελίσσεται. Και μια και ο λόγος στο συγκεκριμένο θέμα, να σας πληροφορήσουμε εδώ ότι και τα ΕΛΤΑ θα συμμετάσχουν στον μεγάλο διαγωνισμό για το Θριάσειο, που ετοιμάζεται και θα «βγει» άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο δίμηνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας κατέληξε στην απόφαση, που προβλέπει κοινοπραξία και με κάποιον ή κάποιους ξένους ομίλους.

Η εξέλιξη ακούγεται λογική στην αγορά, από τη στιγμή που το Θριάσειο θα εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα logistics centers στην Ευρώπη.