Skip to main content

Προς συμφωνία μόνο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει για τον Ιανουάριο το ζήτημα των «κόκκικων» στεγαστικών δανείων, ενώ για επιχειρηματικά το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί

Σε νέες συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σήμερα θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς και χθες δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.  

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις αντί για χθες το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα από τις 11.30 το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το βράδυ. Στην κυβέρνηση λένε πως το νομοσχέδιο θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Τρίτη, ώστε η εκταμίευση να γίνει την Παρασκευή, πριν δηλαδή τις αργίες των Χριστουγέννων.

«Υπάρχει σύγκλιση» με την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης στις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε διακόπηκαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η συμφωνία «κόβεται στα δύο» αφού τον Δεκέμβριο θα δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς «κόκκινων δανείων» για τα επιχειρηματικά δάνεια, από τα οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της εκχώρησης των προβληματικών δανείων.
 
«Μετά θα έρθει άλλη ρύθμιση και για τα υπόλοιπα δάνεια» έλεγαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, παρότι δύο 24ωρα νωρίτερα οι ίδιες έλεγαν πως «όλα τα άλλα η κυβέρνηση τα έχει εξαιρέσει και δεν συζητά την εκχώρησή τους», ακολουθώντας τελικά όσα όπως προέβλεπε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του Eurogroup (δηλ. Δεκέμβριο τα επιχειρηματικά δάνεια και Ιανουάριο τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Ως τελική λύση για τα δάνεια επικρατέστερη είναι εκείνη που ακολουθήθηκε και στην Κύπρο:
 
-Θα δημιουργηθούν εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, που θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή όπως και οι τράπεζες. Θα ισχύσει μάλιστα και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.
 
-Θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.
 
-Εξετάζεται προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη.

- Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύει ακόμα και στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εχέγγυο σπίτια.
 
- Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.)
 
- Η αρχή θα γίνει με την ένταξη των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αξίας κόκκινων δανείων και ανέρχονται περίπου στα 40 δισ.
 
Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να γίνει εκτενέστερη κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων καθώς και εξειδίκευση του όρου «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που θα κρίνει από ποιο μέγεθος και πάνω θα μπαίνουν οι επιχειρήσεις στο στόχαστρο των εταιριών είσπραξης των δανείων.
 
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στην ένταξη και στεγαστικών δανείων στο NPL Market, ειδικά για μεγάλα δάνεια που έχουν ανοιχτό υπόλοιπο (outstanding balance) πάνω από 1 εκατ. , ενώ η τρόικα ζητά πλήρη ένταξη όλων των δανείων, εκτός αυτών που προστατεύονται με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.