Skip to main content

Προς συμφωνία με... αστερίσκο οδηγούνται κυβέρνηση - θεσμοί

Η πληροφορία διαρρέεται από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών και αν επιβεβαιωθεί τότε μάλλον θα κάνει το... χατίρι της ελληνικής πλευράς

Η πληροφορία διαρρέεται από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών και αν επιβεβαιωθεί τότε μάλλον θα κάνει το... χατίρι της ελληνικής πλευράς. Τι αναφέρει; Ότι η δεύτερη αξιολόγηση, μάλλον, θα κλείσει και αυτή με αστερίσκο, όπως και η πρώτη, σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, το Ταμείο θα έχει ρόλο παρατηρητή κι ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να επιβάλει τις απόψεις του για νέες περικοπές και επιπλέον φόρους στην χώρα. Από την άλλη όμως το πρόβλημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους θα παραμείνει άλυτο κι αυτό γιατί μόνο το ΔΝΤ δείχνει να το υποστηρίζει. Συνεπώς, ένα αδύναμο Ταμείο δεν θα επιτρέψει καίριες αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, που «καίει» την Ελλάδα.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, καθώς το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, λοιπόν, πρώτα προέχει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση της δόσης και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αυτό το σενάριο φαίνεται πως «καλοβλέπει» και η Γερμανία, αφού τη συμφέρει έως τις εκλογές της, του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, από τις 6 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς μέχρι αργά το βράδυ, υπουργοί της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία που θα σφραγίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος...

Σύμφωνα με το protothema.gr, μέχρι πριν αυτή τη συνάντηση παρέμεναν διαφορές στο θέμα της περικοπής των συντάξεων το 2019, στο πακέτο της αξιολόγησης και της κινητικότητας στο Δημόσιο και σε ζητήματα που αφορούν την παραγραφή ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος, την ασυλία των διαμεσολαβητών που θα "κουρεύουν" χρέη (εξωδικαστικός συμβιβασμός) και στα κλειστά επαγγέλματα (μηχανικοί). 

Εκκρεμότητες παρέμεναν και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και ειδικότερα για τις περιοχές που θα οριστούν ως τουριστικές και τους μήνες του χρόνου που θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα. 

Στο πεδίο των κόκκινων δανείων το Δ.Ν.Τ. πιέζει για άνοιγμα της αγοράς των εξειδικευμένων fund  θα αναλάβουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων καθώς μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί μόλις τέσσερα και το Ταμείο ζητάει να μπουν περισσότερα.