Skip to main content

Προς σύγκρουση δύο τάσεις στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ

Ποιες τάσεις διαμορφώνονται για την τελική στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης – «θεσμών».

 

Η πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» θα είναι το κύριο μενού στο αυριανό άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται δύο τάσεις. Η πρώτη να τηρηθεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, που πιθανώς να μπορεί να φτάσει μέχρι της καταψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή και η δεύτερη να ασκηθεί μεν σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση να τηρήσει «συνεπή» στάση και να υπερψηφίσει τη συμφωνία, επικαλούμενη εθνικούς λόγους και λόγους επιβίωσης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ συνέρχεται για τρίτη φορά και συνεπώς χαρακτηρίζεται κρίσιμο. Όχι μόνο λόγω της ενδεχόμενης συμφωνίας, αλλά και εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάθε συνεδρίαση οργάνου της ΝΔ πλέον τελεί υπό το πρίσμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης και της πιθανότητας να καταλήξει σε ένα έκτακτο συνέδριο του κόμματος, με κύριο στόχο την ηγεσία του. Αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν δεν τίθεται επισήμως, αλλά όπως συνομολογούν τα περισσότερα «γαλάζια» στελέχη είναι το κύριο θέμα συζήτησης στα εσωκομματικά πηγαδάκια.

Το αυριανό άτυπο πολιτικό συμβούλιο θα είναι μια ευκαιρία για πολιτική σύγκρουση. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε την πολιτική αυτή σύγκρουση και την ενδεχόμενη συμφωνία θα διαδεχτεί η εσωκομματική και η ανοιχτή αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο πολιτικός χρόνος μέχρι να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο είναι πολύς, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Συνεπώς, ας κρατούν μικρό καλάθι όσοι θεωρούν ότι εύκολα μπορούν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο του κόμματος. Εκείνοι που ενδεχομένως θα το τολμήσουν μπορεί και να φάνε τα μούτρα τους…», έλεγε «γαλάζιο» στέλεχος από τη Θεσσαλονίκη, που είναι από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη ΝΔ η κυρίαρχη τάση που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις πλευρές κατατείνει σε κοινή στάση για την ενδεχόμενη συμφωνία: την υπερψήφισή της. Εκείνοι που θεωρούν ότι η ΝΔ θα πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, τόνιζαν «γαλάζια» στελέχη.

Στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο μπορεί να μη συμμετέχουν μια σειρά από στελέχη που εξέφρασαν ανοιχτά μετεκλογικά την αμφισβήτησή τους στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά, ωστόσο η παρουσία στελεχών, όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο ενισχυμένος μετά τις φοιτητικές εκλογές πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, είναι αρκετή για να καταδείξει τη σημασία του για τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και στη στάση που πρόκειται να κρατήσει το επόμενο διάστημα των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας.

Οι δύο τάσεις που αναμένεται να εκφραστούν είναι της στήριξης ενδεχόμενης συμφωνίας με απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της αρνητικής στάσης στη συμφωνία.