Skip to main content

Προς παράταση φορολογικών υποχρεώσεων στα νησιά με πρόσφυγες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ενστερνίστηκε τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερός

Το ενδεχόμενο παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σήμερα στη Βουλή.

Την πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, με τον κ. Αλεξιάδη να απαντά χαρακτηριστικά: «Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πολύ καλή πρόταση που καταθέτετε, δηλαδή να αντιμετωπιστούν τα νησιά, σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, με τις διαδικασίες που δίνει δυνατότητα ο νόμος, και να εξεταστούν και σαν περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια θεομηνία ή από κάποια καταστροφή, όπου δίνουμε παράταση φορολογικών υποχρεώσεων».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την υπεραπόδοση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές τον Αύγουστο. Ωστόσο άσκησε κριτική στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας: «Αυτό δεν ακούστηκε πολύ στις ειδήσεις, διότι δεν ταιριάζει στην καταστροφολογία και σε όλη την προπαγάνδα και σε όλο αυτό που προσπαθούσαν να στήσουν όλο αυτό το διάστημα ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Διότι τους πειράζει να φαίνεται ότι σε κάποια νησιά αυξήσαμε το ΦΠΑ 150%, 170%, νούμερα τα οποία άλλη φορά δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μας συλλογικής προσπάθειας που γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών».

«Να διαβάσουν ορισμένοι δημοσιογράφοι γεωγραφία στην Ελλάδα. Η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα δεν είχαν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που αυξηθήκαν και άρα δικαιολογείται από εκεί η αύξηση εσόδων. Διότι ορισμένοι στην τύφλωση που έχουν πάθει για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, για να παραπληροφορήσουν, δεν διαβάζουν καν στοιχειώδη πράγματα. Λένε δηλαδή ότι προήλθε αυτή η αύξηση του ΦΠΑ του Αυγούστου από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, όταν υπάρχουν νησιά όπου δεν αυξήθηκε καθόλου ο ΦΠΑ, είχαν τον ίδιο ΦΠΑ που είχαν και την προηγούμενη περίοδο», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.