Skip to main content

Παραπομπή Δανιηλίδη για τοπογραφικό σε έργο ΕΣΠΑ ζητεί η εισαγγελέας

Κατηγορείται για αναληθές τοπογραφικό του δήμου Συκεών σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Πρόταση παραπομπής και για άλλους δύο.

Να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τρεις κατηγορούμενοι για αναληθές τοπογραφικό του δήμου Συκεών σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, πρότεινε, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας Μαρία Τιντικάκη.

Ζήτησε την παραπομπή του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, του αρμόδιου αντιδημάρχου και ενός τοπογράφου μηχανικού που υπέγραψαν τα απαιτούμενα έγγραφα για έργο σχολικής στέγης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ).

Οι παραπάνω κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, άμεση και απλή συνέργεια στην προηγούμενη πράξη καθώς επίσης και απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του δημοσίου, κατά περίπτωση. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, ενώ η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία της αναδόχου εταιρείας. Προσεχώς, αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας προτείνει να αρθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί προς τον κ. Δανιηλίδη στο στάδιο της ανάκρισης. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που αυτό γίνει δεκτό και από το Συμβούλιο Εφετών δεν τίθεται θέμα αργίας για τον δήμαρχο. Αυτό θα τεθεί σε περίπτωση καταδίκης του εφόσον βεβαίως το Συμβούλιο Εφετών αποφασίσει να τον παραπέμψει στο ακροατήριο.

Επιπλέον, η εισαγγελέας κρίνει ως ορθή την ενέργεια του δήμου Νεάπολης Συκεών να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο λόγω των καθυστερήσεων στην πρόοδο των εργασιών και να ζητήσει την επιστροφή της προκαταβολής του ενός εκατομμυρίου καθώς την κατάπτωση των εγγυήσεων. Εφόσον η πρόταση της εισαγγελέως γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών τότε αποσύρονται οι κατηγορίες για ζημία του δήμου σε βάρος του εργολάβου και συνεπώς σε ενδεχόμενη δίκη δεν θα παρίσταται εκπρόσωπος του εργολάβου ως πολιτική αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα στο τοπογραφικό αφορούσε έκταση 4,3 τ.μ. του δημοτικού οικοπέδου την οποία είχαν καταπατήσει ιδιώτες με αυθαίρετες κατασκευές. Πλέον, οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν απομακρυνθεί, ο δήμος έχει ολοκληρώσει τη νέα μελέτη για την κατασκευή των δύο νηπιαγωγείων και είναι έτοιμος να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.

Η εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών για ένα σκέλος της απάτης. Λόγω κινδύνου παραγραφής, το πλημμέλημα της «παράβασης καθήκοντος» διαχωρίστηκε από την βασική δικογραφία και δικάστηκε ξεχωριστά ενώ ο Σίμος Δανιηλίδης αθωώθηκε, σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, από το Μονομελές και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι: «Ο δήμος Συκεών υπέβαλε το φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων, σε οικόπεδο με έκταση ενός στρέμματος. Στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα φαινόταν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν "καθαρό" ενώ στην πραγματικότητα περιείχε αυθαίρετες κατασκευές και αγωγό φυσικού αερίου. Ο δήμαρχος και οι συναρμόδιοι παράγοντες που υπέγραψαν φέρονται ότι απέκρυψαν την αλήθεια».

Το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2010. Ο ανάδοχος εργολάβος υπέγραψε σύμβαση με το δήμο και έλαβε προκαταβολή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όταν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών ο δήμος ζήτησε κατάπτωση των εγγυήσεων και επιστροφή των χρημάτων ενώ ακολούθησε σειρά καταγγελιών και διοικητικών πράξεων.

Η πολεοδομία που πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε τις αυθαίρετες παρεμβάσεις προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα και ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα για να αποδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στη χρηματοδότηση συμμετείχαν η ΕΕ κατά 85% και το ελληνικό δημόσιο, κατά 15%).