Skip to main content

Προς νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της η Σκωτία

Είμαι αποφασισμένη να δοθεί η δυνατότητα στην Σκωτία να επανεξετάσει το θέμα της ανεξαρτησίας τη, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Σχέδιο νόμου για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δώσει την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα η Σκωτία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον.

"Είμαι αποφασισμένη να δοθεί η δυνατότητα στην Σκωτία να επανεξετάσει το θέμα της ανεξαρτησίας της – και αυτό πρέπει να γίνει πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ – αν αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας", δήλωσε χαρακτηριστικά η Στέρτζον, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι σχολιάζοντας την είδηση ανέφερε πως  το ερώτημα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ετέθη και στο δημοψήφισμα του 2014, όπου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είπε, αν η κ. Στέρτζον είναι δυσαρεστημένη με τις συζητήσεις περί εξόδου από την ΕΕ, τότε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθεί πριν την υλοποίηση αυτής.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Μέι ετοιμάζεται για "σκληρό Brexit” από την ένωση με αυστηρούς ελέγχους στην μετανάστευση, κάτι που δεν επικροτεί το κόμμα της SNP.