Skip to main content

Προς μετεγκατάσταση στη Θέρμη οδεύει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τι λέει στη Voria.gr ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης για το σχέδιο μετεγκατάστασης. Ποια περιοχή προκρίνεται, πώς θα τρέξουν οι διαδικασίες.

του Νίκου Ηλιάδη

Εξαιρετικά πιθανή και μάλιστα, όχι στο πολύ απώτερο μέλλον, φαντάζει η μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε καινούριες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, σε περιοχή του δήμου Θέρμης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr οι σχεδιασμοί επ’ αυτού έχουν προχωρήσει και πολύ σύντομα αναμένονται και οι πρώτες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη το προηγούμενο διάστημα έγιναν τουλάχιστον δύο συναντήσεις αντιπροσωπείας του πανεπιστημίου με επικεφαλής τον ίδιο, με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο καθώς και αρμόδια στελέχη του δήμου. Σε αυτές διερευνήθηκε η δυνατότητα παραχώρησης έκτασης για τη σταδιακή μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου, έπειτα από σχετικό αίτημα το οποίο υπέβαλε το ΠΑΜΑΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκταση έχει βρεθεί, είναι κοντά στην περιοχή του Νέου Ρυσίου και πλησίον του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας.

«Πρόκειται για μια έκταση αρχικά 15 στρεμμάτων η οποία γειτνιάζει όμως με άλλη, πολύ μεγαλύτερη, συνολικής επιφάνειας περίπου 100 στρεμμάτων όπου μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί το campus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Ζαπράνης.

Σύμφωνα με τον πρύτανη στους σχεδιασμούς του ΠΑΜΑΚ είναι, αρχικά, σε αυτή την έκταση των 15 στρεμμάτων να χτιστούν οι πρώτες εγκαταστάσεις, περίπου 2.500 έως 3.000 τ.μ. και στη συνέχεια να γίνει ανάπτυξη των υπολοίπων απαιτούμενων εγκαταστάσεων.

Αποφασίζει ο δήμος

Οι εξελίξεις πρόκειται να είναι πυκνές το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμης η πρόταση για την παραχώρηση της έκτασης (αρχικά των 15 στρ) στο ΠΑΜΑΚ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμος έχει ήδη κάνει τις πρώτες σχετικές προεργασίες ώστε, εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, οι διαδικασίες να τρέξουν πολύ γρήγορα.

Η δημοτική αρχή προσεγγίζει το όλο θέμα με πολύ θετικό πνεύμα καθώς θεωρεί ότι η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην περιοχή, θα την αναβαθμίσει και θα φέρει περαιτέρω προστιθέμενη αξία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαπράνη στις συναντήσεις που έγιναν με τη διοίκηση του δήμου Θέρμης δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η παραχώρηση θα είναι κατά κυριότητα ή κατά χρήση για ένα χρονικό διάστημα, για παράδειγμα σαράντα ή πενήντα ετών. «Εμείς συζητάμε και τις δύο εκδοχές. Βεβαίως, η παραχώρηση κατά κυριότητα προϋποθέτει αγορά της έκτασης. Το πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αγορά, αρκεί να μας επιτραπεί από το υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά μας».

Όσον αφορά τα απαιτούμενα κονδύλια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων ο κ. Ζαπράνης αναφέρει ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έχει ήδη δεσμεύσει σχετικό κονδύλι για το σκοπό αυτό. «Όπως καταλαβαίνετε, εάν αυτή η προσπάθεια τελικώς ευδοκιμήσει, το ΠΑΜΑΚ στο μέλλον θα αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί εκεί ένα σύγχρονο campus, αντάξιο των φιλοδοξιών και των στόχων που έχει θέσει το πανεπιστήμιό μας», τονίζει ο κ. Ζαπράνης.

Ο πρύτανης επισημαίνει ότι μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ προκειμένου να συζητήσει την τελική πρόταση του δήμου ώστε να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα γίνει η μετεγκατάσταση στην περιοχή της Θέρμης.