Skip to main content

Προς εδώλιο δημόσιοι υπάλληλοι για προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά

Οι υποθέσεις αφορούν έναν δασοφύλακα που κατείχε πλαστό τίτλο σπουδών αλλά και έναν δημοτικό υπάλληλο,ο οποίος προσλήφθηκε ως οδηγός με πλαστό δίπλωμα

Να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ένας 50χρονος δασοφύλακας που προσλήφθηκε στο δημόσιο με τη χρήση πλαστού τίτλου σπουδών. Τα παραπάνω πρότεινε, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας, Ολυμπία Παπακώστα-Γάκη ζητώντας να δικαστεί ο κατηγορούμενος για «απάτη κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, σε βάρος του Δημοσίου».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δασοφύλακας  απέκτησε παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 240,121 ευρώ), που συνιστά το σύνολο των μικτών μηνιαίων αποδοχών του, από Ιανουάριο 1997 έως Δεκέμβριο 2015, που  παρείχε την εργασία του χωρίς, όμως να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για το διορισμό του στο δασαρχείο Κασσάνδρας.

Το  Φεβρουάριο 1991 είχε καταθέσει αίτηση  προς το Υπουργείο Γεωργίας για την εισαγωγή του στη Σχολή Δασοθηροφυλάκων, ενώ υπέβαλε απολυτήριο Λυκείου από Γενικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης.

Αυτό ήταν το αναγκαίο τυπικό προσόν, για την εισαγωγή και φοίτηση του στην παραπάνω σχολή και η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης οδηγούσε στο προαναφερόμενο διορισμό του.

Από την έρευνα, που έγινε το 2015, προέκυψε ότι το απολυτήριο ήταν πλαστό καθώς κατηγορούμενος δεν ήταν εφοδιασμένος με τέτοιο τίτλο σπουδών.

Κατηγορούμενος δημοτικός υπάλληλος

Η δεύτερη εισαγγελική πρόταση, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αφορά, έναν δημοτικό υπάλληλο ο οποίος προσλήφθηκε ως οδηγός, υποβάλλοντας πλαστό δίπλωμα οδήγησης! Ο αντεισαγγελέας Εφετών, Λεωνίδας Νικολόπουλος, πρότεινε  να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και να δικαστεί για «πλαστογραφία με χρήση» και «απάτη» κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατηγορείται ότι αποκόμισε παράνομα χρηματικό ποσό 187.880 ευρώ, που συνιστά τις μικτές  αποδοχές του αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές του, καθ' όλο το χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του (Μάρτιος 2008 - Δεκέμβριος 2015) στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού.

Στην πρόταση του εισαγγελέα αναφέρεται ότι: Αρχικά ο κατηγορούμενος κατείχε θέση μονίμου υπαλλήλου, κλάδου ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων, και στη συνέχεια , λόγω μετάταξης, κατείχε προσωρινή προσωποπαγή θέση μονίμου υπαλλήλου, κλάδου ΔΕ Επόπτη Καθαριότητας. Από την έρευνα όμως προέκυψε ότι, για την πρόσληψη του προσκόμισε πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης που ισχύει για τις Β΄και Γ΄κατηγορίες οχημάτων.