Skip to main content

Οι προβληματικές επιχειρήσεις και η αποκατάσταση της αλήθειας

Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών, αν και χρωστά, θέλει να δανείζεται χωρίς να δίνει ανταλλάγματα και πολύ περισσότερο το μάνατζμεντ.

Το μοντέλο είναι απλό και ξεκάθαρο. Εχει εφαρμοστεί πολλάκις στο εξωτερικό και με μεγάλη επιτυχία. Τι προβλέπει; Επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες, αλλά και μεσαίες (αν και ό,τι νοείται ως μεσαία επιχείρηση στην Γερμανία ή την Γαλλία, στην Ελλάδα παραπέμπει σε ...μεγαθήριο), οι οποίες αντιμετωπίζουν άλυτα οικονομικά προβλήματα, προσφεύγουν στις πιστώτριες τράπεζες και ζητούν βοήθεια. Το πρώτο πράγμα που θα σκεπτόταν κανείς - αν ήταν στην Ελλάδα - θα ήταν ο δανεισμός.

Στην Δυτική Ευρώπη, όμως, είναι η αναδιάρθρωση, μέσω του συνδυασμού τριών τρόπων:

α) της εισόδου ενός ξένου επενδυτικού fund στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Το fund βάζει ρευστότητα, παίρνει μετοχές, μαζί και ρόλο (και λόγο) στο μάνατζμεντ και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, παίρνει τα κέρδη του - εφόσον η αναδιάρθρωση πέτυχε - και φεύγει, αναζητώντας άλλες ευκαιρίες, σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη

β) της ενεργού συμμετοχής των νυν μετόχων στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Κι όταν λέμε «ενεργός συμμετοχή» εννοούμε εν προκειμένω μετρητά από την προσωπική τους περιουσία. Αν δεν μπορούν, τότε ευγενικά αποχωρούν, αφήνοντας τους τρίτους να πάρουν ολοκληρωτικά τις τύχες της εταιρίας στα χέρια τους. 'Οχι ότι αν μείνουν, θα είναι και πάλι τα απόλυτα αφεντικά. Απλώς, μαθαίνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, κρατώντας για τον εαυτό τους έναν ρόλο περισσότερο παρατηρητή των πραγμάτων, παρά οτιδήποτε άλλο, προσδοκώντας σε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Για παράδειγμα, να ξανά-αγοράσουν, πάλι με δικά τους λεφτά, την πλειοψηφία των μετοχών των εταιριών τους.

γ) της τραπεζικής βοήθειας, με κεφάλαια κίνησης. Οι τράπεζες, δηλαδή, αναλαμβάνουν τα βάλουν τα «πρώτα λεφτά» για να κινηθεί το σύστημα, παραμένουν στο πλευρό όσων αναλαμβάνουν το μάνατζμεντ (πολλές φορές ορίζοντας το, αν δεν το κάνει αυτό το fund) και αν χρειαστεί, σε κάποια φάση, ξαναβάζουν κάποια λεφτά.

Σας φαίνεται κάτι από όλα τα παραπάνω παράδοξο ή υπερβολικό; Αν όχι, τότε δεν συμφωνείτε με την συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων επιχειρηματιών, που αν και χρωστούν, θέλουν να δανειστούν, χωρίς να δώσουν ανταλλάγματα (μετοχές) και πολύ περισσότερο το μάνατζμεντ. Θέλουν, απλώς. λεφτά. Και γι' αυτό «κολλάει» από πολλούς - και κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες - η περίφημη αναδιάρθρωση των ελληνικών προβληματικών επιχειρήσεων. Προς αποκατάσταση της αλήθειας...