Skip to main content

Προς απαγόρευση των κινητών στα βρετανικά σχολεία

Το ζήτημα εξεταζόταν από το 2019, αλλά εγκαταλείφθηκε από το ίδιο το υπουργείο τον Φεβρουάριο του 2022. Για «ανεφάρμοστες» απαγορεύσεις κάνουν λόγο τα συνδικάτα.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει πια για τους περισσότερους προέκταση του χεριού τους. Για τους νέους το φαινόμενο αναδεικνύεται εντονότερο, αφού δεν υπήρξε περίοδος της ζωής τους χωρίς την ύπαρξη κινητών τηλεφώνων. Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που διεξήχθησαν από ερευνητές του King's College του Λονδίνου το 2019 έδειξε ότι ένας στα τέσσερις εφήβους και νέους ηλικίας έως 25 ετών έχουν προβληματική σχέση με το κινητό τους, η οποία παρουσιάζει σημάδια εξάρτησης. Παράλληλα, η UNESCO φέτος το καλοκαίρι κάλεσε τα έθνη να σκεφτούν την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Όπως δήλωσε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων συνδέεται με τη μειωμένη εκπαιδευτική απόδοση και έχει αρνητική επίδραση στη συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών.

Με αυτά τα στοιχεία ανά χείρας, αλλά και με εκείνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 1/3 των μαθητών χρησιμοποιεί τα κινητά του τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, η βρετανική κυβέρνηση ονειρεύεται τα αγγλικά σχολεία χωρίς κινητά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθέτησης του μέτρου

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα στο συνέδριο των Συντηρητικών. Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε χαρακτηριστικά, «γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δάσκαλοι και μαθητές, με αντίκτυπο στην απόσπαση της προσοχής και τον εκφοβισμό». Παρόλα αυτά, το υπουργείο δε διευκρίνισε πότε θα μπει σε εφαρμογή η κυβερνητική οδηγία ούτε το πώς θα εφαρμοστεί. Όμως η πρόθεση είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Αγγλίας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και στα διαλείμματα. Στην επίσημη σελίδα της κυβέρνησης μάλιστα αναφέρεται ότι αν δεν συμμορφωθούν όλοι με τη νέα οδηγία η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθέτησής της.

Πάντως, μεμονωμένα οι διευθυντές των σχολείων έχουν τη δικαιοδοσία να βάζουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό αποδεικνύεται και από στοιχεία του 2018 που δείχνουν ότι ήδη το 95% των σχολείων της Αγγλίας έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες απαγορεύσεις. Οι μαθητές σύμφωνα με αυτές, είτε παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την άφιξή τους είτε τα κρατούν κλειστά στις τσάντες τους.

Αντιδράσεις κατά του μέτρου από τα συνδικάτα

Οι πρώτες αντιδράσεις της απαγόρευσης ήρθαν από την ένωση δασκάλων και καθηγητών. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των δασκάλων (NASUWT) Πάτρικ Ρόουτς έκανε λόγο για «γενικές απαγορεύσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν και θα κάνουν τη συμπεριφορά των παιδιών χειρότερη και όχι καλύτερη». Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων, Τζέοφ Μπάρτον, επανέλαβε ότι τα περισσότερα σχολεία ήδη περιορίζουν τη χρήση τους ή «έχουν πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς».

Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση της UNESCO σε 200 εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις χώρες έχει ήδη απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία είτε με τη μορφή κυβερνητικής οδηγίας είτε βάση νόμου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, που προχώρησε σε αυτή τη πολιτική από το 2018, αλλά και η Ολλανδία που θα την εφαρμόσει από το ερχόμενο έτος.

Πηγή: Deutsche Welle