Skip to main content

Πλώρη για πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας κάτω από Τσιμισκή (φωτο + vid)

Στην πεζοδρόμηση του άξονα της Αγ. Σοφίας στο τμήμα από την Τσιμισκή έως την παραλία σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στην πεζοδρόμηση του άξονα της Αγ. Σοφίας στο τμήμα από την Τσιμισκή έως την παραλία σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος πρόκειται να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά. Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας στο τμήμα από την Μ. Κινγκ έως την Τσιμισκή, ήδη ο δήμος αναζητά πόρους για την υλοποίηση του έργου.

«Η αρχιτεκτονική μελέτη προέβλεπε το σχεδιασμό από την Αχειροποίητο έως τη παραλία. Το πάνω τμήμα, από το ήδη πεζοδρομημένο μέρος, συναρτάται με τα έργα του Μετρό. Από την άλλη πλευρά όμως (Τσιμισκή έως Λ. Νίκης) είναι ένα έργο ώριμο να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 και πρέπει να βρούμε πλέον χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουμε να το εντάξουμε. Αυτή τη στιγμή οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ είναι στο σημείο μηδέν. Άρα σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η συνέχιση του έργου με νέα εργολαβία και να δούμε τις χρηματοδοτικές πηγές το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Παππάς.  

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας

 

Σύμφωνα με την μελέτη στην οδό Μητροπόλεως στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το ναό του Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη) και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προτείνεται η δημιουργία μιας γραμμικής πλατείας που περιγράφεται ως διευρυμένη «εκβολή» του άξονα προς τη θάλασσα.

Στο νοτιότερο τμήμα της προτείνεται η διαμόρφωση μίας υδάτινης επιφάνειας που επιτρέπει τη συμβολική είσοδο της θάλασσας στην πόλη. Ταυτόχρονα μια σειρά από φωτεινές στήλες στο κέντρο κατά μήκος αυτής της πλατείας σηματοδοτούν αυτόν τον πόλο του άξονα και ξεχύνονται στη θάλασσα ως συμβολική «διάρρηξη» του ορίου της παραλίας.

Από τον Ιούλιο στους πολίτες ο πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας

Στους πολίτες έχει δοθεί εδώ και τρεις μήνες ο πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας και συγκεκριμένα, το τμήμα από τη Μακένζι Κινγκ έως την Τσισμική, ένα έργο που κόστισε 1,18 εκατ. ευρώ. Αυτό που απομένει στον πεζόδρομο είναι να τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων, οι οπές των οποίων έχουν ήδη φτιαχτεί και η εφαρμογή της κανονιστικής διάταξης για τα τραπεζοκαθίσματα.

«Σήμερα στέλνουμε δύο μηνύματα, το πρώτο είναι ότι η Αγ. Σοφίας είναι ένας πεζόδρομος στη λογική της διοίκησης και της «Πρωτοβουλίας», με την αναβάθμιση αστικών περιοχών όπου δίνουμε περιοχές στον κόσμο για να αποτελούν τοπόσημα και στοιχεία αστικής διαρρύθμισης και μεταρρύθμισης του τρόπου ζωής στα αστικά κέντρα και το δεύτερο ότι η ανακύκλωση είναι συστατικό στοιχείο», τόνισε ο κ. Παππάς. Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κακοτεχνίες στο έργο αλλά έκανε λόγο για δυο προβλήματα, το πρώτο με τα φορτηγά που μπαίνουν μέσα στον πεζόδρομο για τις φορτοεκφορτώσεις και τα οποία σπάνε σχάρες και το δεύτερο με τα νερά από τα συντριβάνια, τα οποία πέφτουν στον πεζόδρομο και για τα οποία γίνονται βελτιώσεις.

Ο πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας
 
Για μια από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ανδρέας Κουράκης, επί της αντιδημαρχίας του οποίου σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο. «Είναι μια μεγάλη πολεοδομική και λειτουργική παρέμβαση τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της πόλης. Το υποσχεθήκαμε και το κάναμε σε χρόνο ρεκόρ. Η πόλη ανήκει στους πεζούς και αυτό ως διοίκηση δεν το έχουμε ακόμα πετύχει, αλλά είναι κάτι το οποίο το πετυχαίνουμε σιγά – σιγά. Ελπίζω το 2016 θα βρούμε τα χρήματα για να υλοποιήσουμε το τμήμα κάτω από την Τσιμισκή, για το οποίο υπάρχει η μελέτη» σημείωσε ο κ. Κουράκης.



Τα τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο

Το μήνυμα ότι ο πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας δεν θα καταντήσει ένας δρόμος με τραπεζοκαθίσματα έστειλε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα διαψευστούν όσοι κατηγόρησαν την δημοτική αρχή». «Ο δρόμος ο συγκεκριμένος θα είναι ένα πάντρεμα και των εμπορικών καταστημάτων και των υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Όπου οι μεν θα σέβονται τους δε και όλοι μαζί τον δημότη, τον πεζό και αυτόν που θέλει να κάνει τη βόλτα του σε αυτό το στολίδι της πόλης» υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δημιουργείται ίσως τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης και ένα σημείο αναφοράς».

Αναφορικά με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη και αναμένει την απάντηση από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και την Διεύθυνση Τροχαίας, ώστε να επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τη νέα κανονιστική διάταξη που προωθεί ο δήμος για τα τραπεζοκαθίσματα, αναμένεται να δοθούν τέσσερις άδειες επί του κεντρικού άξονα (δύο από κάθε πλευρά του δρόμου) και στους δρόμους Αγ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας θα παραμείνουν οι υπάρχουσες άδειες, με προϋποθέσεις (Αναλυτικά δείτε εδώ).

Τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας

«Η φυσιογνωμία της Αγ. Σοφίας, που είναι ένας ιστορικός εμπορικός δρόμος, δεν πρόκειται να αλλάξει» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός είναι να γίνονται δράσεις σε συνεργασία με τον δήμο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. «Όλα τα καταστήματα, εκτός από ένα, είναι ανοιχτά στον πεζόδρομο, η αγορά εδώ θα αναπτυχθεί και πιστεύουμε ότι θα πάει καλύτερα» σημείωσε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, οι οποίες διοργανώνονται από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, αναμένεται να διαρκέσουν έως το βράδυ. Στον πεζόδρομο σήμερα υπήρχε και σταντ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση, για την οποία στόχος του δήμου είναι να διπλασιάσει τα ποσοστά.

Ο πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας