Skip to main content

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στις 15 Οκτωβρίου

Ο νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος κατήγγειλε τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών.

Στις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την απόφαση της αυστριακής Βουλής.

Η ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ήδη σε χθεσινή συνεδρίασή της είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυσή της, έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας της που κανονικά έληγε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι πρόωρες εκλογές ήταν αναγκαίες έπειτα από την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, που προξένησε η εκλογή στις 14 Μαΐου από τη διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος του έως τώρα υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε νέο αρχηγό του, ο οποίος κατήγγειλε άμεσα τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου (και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Ερευνας) στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ.