Skip to main content

Πρόωρες εκλογές Vs 230 δισ. ευρώ

Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πριν από μερικές μέρες κατά τη διάρκεια κλειστής εκδήλωσης, μιλώντας σε πολιτικ
Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πριν από μία περίπου εβδομάδα  κατά τη διάρκεια κλειστής εκδήλωσης, μιλώντας σε πολιτικούς του φίλους. Το γεγονός δεν διαψεύστηκε, αλλά και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Την Παρασκευή ο ίδιος υπουργός αναφέρθηκε στην εκλογική «νομιμοποίηση» που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στις επόμενες μεταρρυθμίσεις. Κι όπως ήταν φυσικό, η παρέμβασή του δεν πέρασε απαρατήρητη, λόγω του εκρηκτικού της περιεχομένου. Κι όσοι σπεύσουν να χαρακτηρίσουν το ενδεχόμενο ακραίο, απλώς, θα βιαστούν. Κι αυτό γιατί με την άποψη Καστανίδη, το τελευταίο διάστημα, συντάσσονται ολοένα και περισσότεροι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης. Ο λόγος προφανής: Εκτιμούν ότι αυτά που ακολουθούν, σε επίπεδο τομών και παρεμβάσεων, θα προκαλέσουν θόρυβο και αντιδράσεις ανάλογο ή και μεγαλύτερο του ασφαλιστικού.

Έτσι πληθαίνουν οι προβλέψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος. Και προσφορότερος χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο, θεωρείται η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κοινώς, να στηθούν διπλές κάλπες. Μόνο που όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, αγνοούν μια σημαντική παράμετρο. Ότι το Μνημόνιο, βάσει του οποίου κινείται πλέον η Ελληνική Πολιτεία, δεν προβλέπει τέτοια εξέλιξη. Κι αφού δε την προβλέπει το Μνημόνιο, δεν υφίσταται.

Από τη στιγμή που η τρόικα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με το ποσό των 110 δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αξίας 120 δισ. ευρώ, κάθε περί του αντιθέτου συζήτηση περιττεύει. Για να χρησιμοποιήσουμε και μια παλιά κινηματογραφική ατάκα, «είναι πολλά τα λεφτά» (230 δισ.), για να διακινδυνευτούν με εκλογές και πρόωρες κάλπες...