Skip to main content

Πρόωρες εκλογές μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016 στην πΓΔΜ

Στη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016 συμφώνησαν οι ηγέτες των τεσσάρων βασικών κομμάτων της πΓΔΜ.

Οι πολιτικοί ηγέτες των τεσσάρων βασικών κομμάτων της πΓΔΜ συμφώνησαν στη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016, ανέφερε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση πιθανόν να αποτελεί την αρχή του τέλους για την πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Η κεντροδεξιά - δεξιά κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι βρίσκεται υπό πολιτική πίεση από τον Ιανουάριο, όταν η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, η οποία μποϊκοτάρει τη Βουλή, άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα υλικό μαγνητοφωνημένων συνομιλιών κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ αυτών και του κ. Γκρουέφσκι, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, εξερχόμενος του χώρου όπου πραγματοποιούνταν οι συνομιλίες στα Σκόπια, πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, έκανε γνωστή την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές.

Πλην των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, κ.κ. Γκρουέφσκι και Ζάεφ, στις συνομιλίες έλαβαν μέρος και οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας στην πΓΔΜ, κ.κ. Αχμέτι και Θάτσι.