Skip to main content

Προοδευτικοί Πολίτες: Μεταφορά της εποπτείας της ΑΖΚ στην Περιφέρεια

Τη μεταφορά της αρμοδιότητας και εποπτείας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας από την κυβέρνηση στην περιφέρεια ζητεί η κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες».

Την ανάγκη μεταφοράς της αρμοδιότητας και εποπτείας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) από την κυβέρνηση στην περιφέρεια υπογραμμίζει η κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας»

Αντιπροσωπεία της Κίνησης, υπό τον Γιάννη Μαγκριώτη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΑΖΚ κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρό της, Παντελή Αγγελίδη.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση «Προοδευτικοί Πολίτες» τονίζει πως παρότι πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που η Θεσσαλονίκη πρότεινε την δημιουργία της  ζώνης καινοτομίας, για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα, λίγα πράγματα έγιναν.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

Οι προσπάθειες των φορέων της πόλης και των διοικήσεων της ΑΖΚ, δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα για πολλούς λόγους, κυρίως όμως σκόνταφταν, στην:

- Έλλειψη διάθεσης της κεντρικής διοίκησης, να στηρίξει ουσιαστικά, με κίνητρα και χρηματοδότηση.

- Αδυναμία συνεργασίας των φορέων της Θεσσαλονίκης, του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

- Αδιαφορία και αδυναμία των επιχειρήσεων της περιοχής να επενδύσουν στην ερευνά και στην καινοτομία.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα είναι παρούσες, οι ίδιες αβελτηρίες.

Η Κίνηση προτείνει να:

- ψηφιστεί άμεσα η διάταξη στον αναπτυξιακό νομό, για την κινητροδοτηση της δραστηριοποίησης επιστημόνων και επιχειρήσεων, στην ΑΖΚ

- χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των αναγκαίων οριζοντίων υποδομών, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, στον χώρο των 60 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί, στην ΑΖΚ

- δώσουν βάρος και να αναπτύξουν ουσιαστικότερη συνεργασία οι φορείς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  θα έπρεπε να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νομό, έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υποστήριξης της ανάπτυξης στην περιφέρεια. Δυστυχώς όμως, περιορίζεται, στην τυπική συμμέτοχη στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΖΚ, όπως ορίζει ο νόμος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για αυτό πρέπει να:

- ζητηθεί άμεσα, η μεταφορά της αρμοδιότητας και της εποπτείας της ΑΖΚ, από την κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

- επανασχεδιασθούν οι κατανομές των πόρων του ΠΕΠ(Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) του 4ου ΕΣΠΑ, με έμφαση την χρηματοδότηση της ερευνάς και της καινοτομίας.

«Η κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για την προώθηση των στόχων, με έμφαση την περίοδο διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές του Σεπτέμβρη», καταλήγει η ανακοίνωση.