Skip to main content

Προκριματικοί αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής σχολείων στη ΔΕΘ

Οι 63 ομάδες μαθητών, ηλικίας 9-16 ετών, προέρχονται από δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, Σερρών, Βέροιας, Σκύδρας, Αμύνταιου.

Οι προκριματικοί αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής με πάνω από 600 μαθητές σχολείων της βόρειας Ελλάδας ξεκίνησαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο, στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, όπου οι ομάδες θα περάσουν μία σειρά από δοκιμασίες, όπως το ρομποτικό παιχνίδι και τα πρότζεκτ που ετοίμασαν με φετινό θέμα την υδροδυναμική και το νερό.

Οι 63 ομάδες μαθητών, ηλικίας 9-16 ετών, προέρχονται από δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, Σερρών, Βέροιας, Σκύδρας, Αμύνταιου, καθώς και από το λύκειο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων "Πνοή Αγάπης" και από το κέντρο προστασίας ανηλίκων Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης "Φάρος του Κόσμου" με παιδιά ρομά και υπεύθυνο τον πατέρα Αθηναγόρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ομάδες που θα προκριθούν θα συμμετάσχουν στον τελικό πανελλήνιο διαγωνισμό First Lego League (FLL), που θα διοργανώσει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός eduACT (Δράση για την Εκπαίδευση), στις 3 και 4 Μαρτίου στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ. Εκεί, θα συμμετέχουν όλες οι νικήτριες ομάδες των προκριματικών της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, του Ηρακλείου Κρήτης, του Βόλου και της Αθήνας, ενώ οι νικητές θα εξασφαλίσουν «εισιτήριο» συμμετοχής σε αντίστοιχους παγκόσμιους διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Οι ομάδες θα κληθούν να φέρουν σε πέρας, ενώπιον κριτικής επιτροπής, δύο πρότζεκτ. Το ένα αφορά μία ερευνητική εργασία με κατασκευές για ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το νερό, για το οποίο θα προτείνουν μία καινοτόμο λύση, ενώ το δεύτερο αφορά μία ρομποτική κατασκευή, την οποία θα προγραμματίσει η κάθε ομάδα ώστε να εκτελέσει επιτυχώς 20 προκλήσεις εμπόδια πάνω σε μία ειδικά κατασκευασμένη πίστα από lego.

Οι ομάδες μαθητών συνοδεύονται από τους εκπαιδευτές τους, που είναι συνήθως γονείς, δάσκαλοι, φοιτητές, οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί για το σκοπό του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός FLL τελεί υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, του υπουργείου Παιδείας και έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεότητας Μητρόπολης Νεαπόλεως ? Σταυρουπόλεως, του Κέντρου Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις», του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.α. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο διαγωνισμό και σε μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής μπορούν να απευθύνονται στην eduACT (Τσιμισκή 136).