Skip to main content

Πρόκληση Νίμιτς: Αποκαλεί «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς (video)

Ο Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί σε Αθήνα και Σκόπια προχώρησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις για την ονομασία διασφαλίζουν κι ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Μάθιου Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: "Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς"», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς, προκαλώντας απορίες.

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, όπως είπε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, όταν ήσασταν τμήμα του Βασιλείου της Σερβίας, όταν ήσασταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν».

Επίσης, μιλώντας για ιστορική ευκαιρία των Σκοπίων, την καλύτερη εδώ και 25 χρόνια, είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά λήψη αποφάσεων, στέλνοντας έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση.

«Οταν υπάρχει συγκεκριμένη δυναμική και δεν προχωρείς, δεν ξαναγυρνάς εκεί που ήσουν, αλλά γίνεται χειρότερο. Ο κόσμος εκνευρίζεται, άλλα πράγματα έρχονται στο προσκήνιο, υπάρχουν αντεγκλήσεις. Και ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να μπορέσεις να ασχοληθείς ξανά», τόνισε.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεών του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις-θέσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται στην πρότασή του.