Skip to main content

Πρόκληση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε κηδεία στρατιώτη στην Ξάνθη (vid)

Σάλος για την απαράδεκτη στάση του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπεκ στην κηδεία 22χρονου Πομάκου στρατιώτη-Τι δήλωσαν για το συμβάν Κουίκ-Τσαρουχά.

Ένταση σημειώθηκε χτες στο χωριό Γλαύκη Ξάνθης κατά την κηδεία του 22χρονου Πομάκου στρατιώτη που πνίγηκε την Τετάρτη στην Κεραμωτή.

Σύμφωνα με το Thrakitoday, στην τελετή της κηδείας παρευρίσκονταν ο διοικητής του Δ΄ Σώμα Στρατού Ιωσήφ Μαυράκης, άγημα του στρατού που απέδιδε τις προσήκουσες τιμές και ο Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου επικεφαλής ομάδας μουσουλμάνων ιερωμένων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εμφανίστηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ψευτομουφτής  Αχμέτ Μέτ (εμφανίζεται ως μουφτής Ξάνθης), συνοδευόμενοι από ακολουθία περίπου δέκα ατόμων.

Σε μία επίδειξη ακραίας προκλητικότητας ο ψευτομουφτήςε έδιωξε το νόμιμο θρησκευτικό λειτουργό, ενώ και ο Ζεϊμπέκ προσπάθησε να απομακρύνει τον Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. Στη συνέχεια δύο Ιμάμηδες (μουσουλμάνοι ιερωμένοι) άρχισαν να ψέλνουν και απομάκρυναν την ελληνική σημαία η οποία σκέπαζε τη σορό του νεαρού στρατιώτη.

Τελικά με τη μεσολάβηση της οικογένειας και των ψυχραιμότερων ολοκληρώθηκε η τελετή, ενώ στο τέλος άγημα απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές, παρουσία του διοικητή του Δ’Σ.Σ, Ιωσήφ Μαυράκης, ο οποίος δεν επέτρεψε τη συνέχιση των προκλήσεων και κυρίως προστάτευσε τη Σημαία που στο τέλος ο ίδιος παρέδωσε στα χέρια των γονέων του άτυχου νέου. 

 

Το γεγονός καταδίκασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, τόνισε:

«Υπενθυμίζω για ακόμη μία φορά σε όλους, ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει ότι εδώ είναι Ελλάδα και όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Προξενείο «η Ελλάδα έχει το Σύνταγμά της, έχει τους νόμους της και την τάξη της». Άρα κανείς δεν μπορεί να τα υπερβαίνει αυτά. Και καταδικάζουμε τους όποιους ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία. Φαντάζομαι, ότι θα υπάρξει επίσημη έρευνα για το περιστατικό. Και θα πρέπει να υπάρξει»

«Το μόνο, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι παρά την προσπάθεια κάποιων που ήθελαν ακριβώς να δημιουργήσουν ένταση και να υλοποιηθούν τα δικά τους σχέδια, ο Έλληνας Πομάκος φαντάρος κηδεύτηκε τελικά και παρουσία του διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού και των Ελλήνων συναδέλφων του φαντάρων και με την ελληνική σημαία, έτσι όπως έπρεπε, στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της περιοχής, τηρώντας με απόλυτο σεβασμό τα προβλεπόμενα από τη θρησκεία του» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Θέση για το συμβάν πήρε και η Υφυπουργός Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που με δήλωσή της καταδίκασε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του 19χρονου 'Ελληνα Μουσουλμάνου που έχασε τη ζωή του ενώ υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό.

«Η προσπάθεια αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας από το φέρετρο του νεαρού που έχασε τη ζωή του υπηρετώντας την Πατρίδα,  δεν είναι μόνο ένδειξη ακραίων πεποιθήσεων και μισαλλοδοξίας. Δεν είναι μόνο πράξη ατιμωτική και προκλητική προς όλους τους Έλληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Δείχνει δυστυχώς και την απόλυτη αναισθησία των δραστών προς την ουσία του τραγικού γεγονότος. Ένα παλικάρι έχασε τη ζωή του και αυτοί χρησιμοποίησαν το θάνατό του για να περάσουν μηνύματα μίσους και να παίξουν τα πολιτικά παιχνίδια τους σε βάρος της ίδιας τους της χώρας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει την ύστατη τιμή, το ύστατο χάδι της Πατρίδας, από τον νεκρό και την οικογένειά του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του στρατιώτη και ντρέπομαι για εκείνους που δεν τους σεβάστηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσαρουχά.