Skip to main content

Προκλήσεις και κίνδυνοι για την οικονομία της Κροατίας

Η αυξανόμενη ανεργία και η συνεχής μείωση της κατανάλωσης προκαλούν πιέσεις στις μειώσεις των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και παράλληλα δημιουργούν κίνδυνο αποπληθωρισμού, επισημαίνεται σε ανακοίνω
Η αυξανόμενη ανεργία και η συνεχής μείωση της κατανάλωσης προκαλούν πιέσεις στις μειώσεις των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και παράλληλα δημιουργούν κίνδυνο αποπληθωρισμού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Εργοδοτών της Κροατίας. Πάντως , η Ένωση εμφανίζεται καθησυχαστική, προσθέτοντας-στην ίδια ανακοίνωση- πως «δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού».

Ωστόσο, επισημαίνεται, η μείωση της εγχώριας ζήτησης «γεννά» πιέσεις στις μειώσεις των τιμών. Σύμφωνα με την Ένωση Εργοδοτών, η Κροατία αναμένεται πως θα «βιώσει» μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας, η οποία θα συνοδεύεται από άνοδο του πληθωρισμού. Το ΑΕΠ σημείωσε, για τρία συνεχή τρίμηνα, πτώση και η οικονομία αναμένεται πως θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις και νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης, η στασιμότητα ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα θα παραμείνουν, με κυρίαρχο, αυτό της έλλειψης ανταγωνιστικότητας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ