Skip to main content

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε

Η σημερινή απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά για τα Ίμια.

Προκλητική εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η στάση των Τούρκων δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς δήλωσε πως «αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει».

Αυτή ήταν η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ στη δήλωση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά αναφορικά με το γεγονός ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσε να ανεβεί στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.

Παράλληλα  ο κ. Τσαβούσογλου διατυπώνει και μια σαφή απειλή σχετικά όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο του 1996 προσθέτοντας πως: «Ας μην ξεχνάμε ότι πατήσαμε πόδι σε όλα τα μέρη που έπρεπε. Η στάση μας για τα Ίμια είναι ξεκάθαρη».

Αναφορικά με την υπόθεση απόρριψης της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο τόνισε πως «η Ελλάδα δεν έχει επιτρέψει την έκδοση των προδοτών για τα εγκλήματά τους και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Δυστυχώς για εμάς η συμπεριφορά τους δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Η Ελλάδα έκρυψε κάποτε και τον επικεφαλής του ΡΚΚ (σ.σ. τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν) ο οποίος είναι τώρα στη φυλακή» συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τα Ίμια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».