Skip to main content

Πρώην διευθυντής CIA: Η Ρωσία παρενέβη θρασύτατα στις εκλογές των ΗΠΑ

Ο Τζον Μπρέναν κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι είχε προειδοποίησε τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας να μην αναμειχθεί στις εκλογές.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι το περασμένο καλοκαίρι κατέστη σαφές ότι η Ρωσία επιχειρούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ότι ο ίδιος προειδοποίησε τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB ότι μια τέτοια ανάμειξη θα έπληττε τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

«Θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους ότι η Ρωσία παρενέβη θρασύτατα στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι (οι Ρώσοι) προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας και τη ρητή προειδοποίησή μας να μην το κάνουν», είπε ο Μπρέναν καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Μπρέναν πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που έθεσε το θέμα της παρέμβασης στους Ρώσους. Όπως είπε, αυτό έγινε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 4 Αυγούστου 2016 με τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ. Τότε, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές και ο Μπορτνίκοφ αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της Μόσχας στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, ο ίδιος ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Συζήτησε επίσης το θέμα με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.