Skip to main content

Πρώιμο ελαιόλαδo: Περαιτέρω μείωση τιμών

Στη «ζώνη» των 2,20 ευρώ το κιλό υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες η τιμή για το πρώιμο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους ελαιοπαραγωγούς για τις εξελίξεις στις τιμές της φε
Στη «ζώνη» των 2,20 ευρώ το κιλό υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες η τιμή για το πρώιμο ελαιόλαδο (μαυρολίσιο) στη Μεσσηνία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους ελαιοπαραγωγούς για τις εξελίξεις στις τιμές της φετινής σοδειάς ελαιόλαδου.

Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2009-10 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου Ποιότητας Βιολογικών Ελαιολάδων BIOL International Prize ενημερώνουν τους βιοκαλλιεργητές ελαιολάδου, αλλά και τις συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις τυποποίησης βιολογικού ελαιολάδου, για την έναρξη του διαγωνισμού BIOL 2010.
 
Την ευθύνη προεπιλογής των ελληνικών ελαιολάδων, που θα συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, ανέλαβε επίσημα η γευσιγνωστική ομάδα του ΣΕΒΙΤΕΛ.
         
Η επιστημονική - γευσιγνωστική ομάδα «KOTINΟΣ», με συντονιστή τον κ. Βασίλη Καμβύση,  πιστοποιημένο γευσιγνώστη, μόνιμο μέλος της διεθνούς επιτροπής βραβείων  Biol International Award, και επίσημο panel supervisor της παράλληλης εθνικής εκδήλωσης Biolgrecia, θα δέχεται συσκευασίες βιολογικών ελαιολάδων μέχρι και τις 15 Mαρτίου 2010 στη διεύθυνση του Συνδέσμου, Ξενοφώντος 15α, 105 57 Αθήνα, με την ένδειξη:  «για τον διαγωνισμό BIOL».
       
Τα ελαιόλαδα που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει να είναι βιολογικά έξτρα παρθένα, να έχουν προέλθει από ομοιογενή παρτίδα τουλάχιστον 1.000 λίτρων και να υποβληθούν σε τέσσερα δείγματα συσκευασίας  500ml, 750ml ή 1 λίτρου στην ανωτέρω διεύθυνση.
      
Μετά την προαξιολόγηση, στην οποία είθισται να συμμετέχουν κάθε χρόνο πιστοποιημένοι Ιταλοί γευσιγνώστες, εκπρόσωποι του διεθνούς βραβείου, τα καλύτερα βιολογικά ελαιόλαδα θα σταλούν στην έδρα της BIOL στο Μπάρι, προκειμένου να συναγωνιστούν στην τελική διαδικασία με αλλά αντίστοιχα ελαιόλαδα από  όλο τον κόσμο (τουλάχιστον 15 χώρες). Δείγματα μπορούν επίσης να υποβάλλονται και απ’ ευθείας στην έδρα του διαγωνισμού, στην Ιταλία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ