Skip to main content

Προηγμένο σύστημα ξενάγησης σε μουσεία και εκθέσεις αποτελεί ο Xenagos

Το CERN απένειμε το Χρυσό Βραβείο στην Πρίσμα Ηλεκτρονικά για την επιτυχή κατασκευή πολύπλοκων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας κ. Πέτρος Σουκουλιάς παρουσιάζει στη Voria.gr
Το πρόσφατο λογισμικό δημιούργημα της Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ είναι το   Xenagos, που αποτελεί ένα προηγμένο καινοτόμο ψηφιακό σύστημα ξενάγησης για μουσειακούς, εκθεσιακούς και αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο ήδη έχει ζήτηση από ελληνικά μουσεία, ενώ γίνονται επαφές για προώθησή του σε μουσεία της Αγγλίας και της Γερμανίας. Στο  νέο προιόν ξεναγεί τη Voria.gr ο γενικός διευθυντής της Πρίσμα Ηλεκτρονικά κ. Πέτρος Σουκουλιάς, ο οποίος μας δίνει το Who is Who της εταιρίας που έχει το εφαλτήριο της στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, αλλά είναι η μοναδική ελληνική εταιρία που βραβεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) φέτος για την κατασκευή 5.500 ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, τα οποία έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν στο πείραμα CMS-Preshower, στον μεγάλο Επιταχυντή στη Γενεύη, ο οποίος ξαναλειτουργεί, επισημαίνει.

Η εταιρία, τονίζει, έλαβε Χρυσό Βραβείο από το CERN, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς κατασκευής πολύπλοκων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε ποσοστό σχεδόν 100%. Ο κ. Σουκουλιάς επισημαίνει ότι η βράβευση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση των επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρία σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στη συντονισμένη προσπάθεια της διεύθυνσης παραγωγής του τομέα ηλεκτρονικών της Πρίσμα Ηλεκτρονικά. Και γιαυτό επισημαίνει την ανάγκη για «πάντρεμα» των ερευνητικών ινστιτούτων, των πανεπιστημίων με την ελληνική βιομηχανία. Υπάρχουν αγκυλώσεις, αναγνωρίζει, γιατί ο κάθε φορέας αντιμετωπίζει καχύποπτα την κάθε βιομηχανία που επενδύει στην έρευνα και επιδιώκει συνεργασία με τα ερευνητικά ινστιτούτα. Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά σήμερα συμμετέχει σε 2 ερευνητικά προγράμματα της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Ημιαγωγών, που αφορά στο  cluster Αμαρουσίου, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Πόλου Καινοτομίας Αμαρουσίου, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πρόγραμμα επιδιώκει την επικοινωνία με 60 GH και το δεύτερο τη λειτουργία  ασύρματου πολυαισθητήρα στη βιομηχανία, δηλαδή να παρακολουθείς τη γραμμή παραγωγής.

Επανερχόμενος στον «Ξεναγό» ο κ. Σουκουλιάς εξηγεί ότι δεν ξεναγεί μόνο σε μουσεία και κλειστούς χώρους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους ως οδηγός και ξεναγός πόλης, αλλά και ως πλοηγός. Όταν ξεκινά η ξενάγηση σε ένα μουσείο, τονίζει ο κ. Σουκουλιάς, ο επισκέπτης εφοδιάζεται με μια φορητή υπολογιστική συσκευή (PDA), η οποία διευκολύνει την επίσκεψη παρουσιάζοντας συναφή με τα εκθέματα και τους χώρους πολυμεσικό περιεχόμενο (π.χ. κείμενα, αφηγήσεις, ακουστικό και οπτικοακουστικό υλικό). Η χρήση του Xenagos σε εκθεσιακούς, αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους προσφέρει κατά τον κ. Σουκουλιά: πλούσια πολιτισμική εμπειρία επίσκεψης, μεγιστοποίηση του γνωστικού αποτελέσματος της επίσκεψης, βελτίωση της χρηστικότητας, ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας των χώρων, διεύρυνση της πολιτισμικής εμβέλειας του χώρου. H ξενάγηση για να γίνει δεν πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία μέσα στο μουσείο, αλλά μπορεί ο επισκέπτης να κινηθεί αυτόνομα και να επιλέγει ο ίδιος τα εκθέματα που θα προσεγγίζει. Υπάρχει μια ραδιοσυχνότητα και ένας κωδικός σε κάθε έκθεμα, που με την προσέγγιση του «ξεναγού» αντλεί αυτόματα πληροφορίες από τον κεντρικό server. Ήδη  το προϊόν έχει ζήτηση και έχει προωθηθεί στα Μουσεία Αρτας, Λέσβου, Μετάξης Σουφλίου, στη Λυρική Σκηνή, Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη, όπου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά και γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω προώθηση και διάθεση του «Ξεναγού» στο εξωτερικό.  

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕE παρουσιάζει τον Xenago της στην έκθεση Polis 2009.
Ένα ακόμη πρωτοποριακό προιόν που παρήγαγε η εταιρία αναφέρει ότι είναι το Prismasense. Πρόκειται για έναν έξυπνο πολυαισθητήρα με δυνατότητα να επεξεργάζεται, να αποθηκεύει και να αναμεταδίδει τα αποτελέσματα από δεδομένα μετρήσεων που λαμβάνει μέσω ασύρματης επικοινωνίας βασισμένης στο πρωτόκολλο ZigBee.

Ο πολυαισθητήρας, αναφέρει, διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα φωτός, θερμοκρασίας και υγρασίας, επιταχυνσιόμετρο δύο αξόνων σειριακές θύρες I2C &  UARΤ, ρολόι, εξωτερική μνήμη για αποθήκευση δεδομένων μετρήσεων και ανεξάρτητη διαχείριση τροφοδοσίας για μείωση κατανάλωσης στο ελάχιστο.

Το ενσωματωμένο λογισμικό επιτρέπει αυτονομία και ελεγχόμενη λειτουργία (συμπεριλαμβανομένης και περιόδου παύσης) για δύο χρόνια τουλάχιστον. Χρησιμοποιείται, όπως αναφέρει, για πυροανίχνευση, παρακολούθηση ευαίσθητων χώρων, συλλογή μετερεολογικών δεδομένων.

Για το αν άγγιξε την Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ η κρίση, ο κ. Σουκουλιάς παραδέχεται ότι επηρεάστηκε, γεγονός που θα φανεί και στα αποτελέσματα της εταιρίας φέτος. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι  ο κύκλος εργασιών φέτος θα κλείσει στα 3,9 εκατ. ευρώ, έναντι 4,1 εκατ. το 2008. Για τα κέρδη πιστεύει ότι και αυτά θα έχουν μια μικρή κάμψη, σε σχέση με τα 230.000 ευρώ που είχε πραγματοποιήσει η Πρίσμα Ηλεκτρονικά το 2008. Ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από το β΄εξάμηνο του 2010.

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ διαθέτει ένα δυναμικό δίκτυο διανομής, το οποίο καλύπτει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι υπηρεσίες και τα Προϊόντα που παρέχει είναι:

• Σχεδίαση, ανάπτυξη και υποστήριξη λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων.
• Συναρμολόγηση Η/Υ, σύμφωνα με απαίτηση του Πελάτη-Συνεργάτη.
• Υπηρεσίες Internet και ανάπτυξη λογισμικού.
• Προώθηση-υποστήριξη προϊόντων Πληροφορικής και Εμπορικού Λογισμικού.

Μετά από 15χρονη παρουσία, η Εταιρεία έχει να επιδείξει εγκαταστάσεις πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, των υπηρεσιών, των Γενικών Περιφερειακών Νοσοκομείων Θράκης, υπηρεσιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης,
Στρατιωτικών Υπηρεσιών, καθώς και πλήθους μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων της περιοχής.

Η διοίκηση της Εταιρείας πιστεύει ότι η εμπλοκή σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης διευρύνει τις προοπτικές, δημιουργεί δυναμική και ευκαιρίες και αποτελεί την πλέον αποτελεσματική επένδυση για το τεχνολογικό μέλλον της εταιρίας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) της Εταιρίας υποστηρίζει αναπτύξεις νέων ηλεκτρονικών συσκευών κατόπιν απαίτησης πελατών ή για ίδιους εμπορικούς σκοπούς. Παράλληλα η Εταιρία αντλώντας συσσωρευμένη εμπειρία από τη συμμετοχή της σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα  και συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα και οργανισμούς, έχει εξοικειωθεί πλήρως με νέες μεθόδους και πρακτικές της εξελισσόμενης τεχνολογίας, τονίζει καταλήγοντας.

Η ενασχόληση της Πρίσμα Ηλεκτρονικά με τα ηλεκτρονικά, την πληροφορική, τις επικοινωνίες, την ενέργεια και η εμπλοκή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης συνθέτουν το πάζλ της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παρουσίας της εταιρίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.