Skip to main content

Προειδοποίηση Γκουτέρες σε Λιβύη για τους ευάλωτους μετανάστες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως οι μετανάστες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα ακραία βίας από τους λαθρέμπορους και τα μέλη ένοπλων οργανώσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τις αρχές της Λιβύης «να απελευθερώσουν αμέσως» τους πιο ευάλωτους μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στη λιβυκή επικράτεια, σε έκθεσή του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ενώ καταγγέλλει τις αναρίθμητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, όπου συνεχίζει να επικρατεί χαοτική κατάσταση.

«Οι μετανάστες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα ακραία βίας από τους λαθρέμπορους, τους διακινητές, μέλη ένοπλων οργανώσεων και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας», τονίζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο έγγραφο ο Γκουτέρες, στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για καταναγκαστική εργασία, αυθαίρετες συλλήψεις και βιασμούς.

Αντιπρόσωποι της μικρής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, της UNSMIL, επισκέφθηκαν κέντρα κράτησης στη Γαριάν, στην Τρίπολη, στη Μισράτα και στη Σουρμάν, όπου «χιλιάδες μετανάστες κρατούνται αυθαίρετα για μακρές περιόδους χωρίς τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν νομικά την κράτησή τους», σημειώνει ο Γκουτέρες.

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να προστατεύονται σε κάθε περίπτωση», επιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει «καλώ τις λιβυκές αρχές να απελευθερώσουν τους πιο ευάλωτους (μετανάστες), κυρίως τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο, τις έγκυες, τις γυναίκες με παιδιά, τις γυναίκες που είναι μόνες ή χωρισμένες (από τους οικείους τους) και τους ανθρώπους με αναπηρία».

Η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης έγινε πριν από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μίνι σύνοδος κορυφής κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής για τη μεταναστευτική κρίση. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν εδώ και καιρό να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές διαμέσου της Μεσογείου, ειδικά από τη Λιβύη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι την περίοδο που εξετάζεται στην έκθεση, από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο, "όλα τα εμπόλεμα μέρη διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" στη Λιβύη. "Ένοπλες οργανώσεις (...) συνεχίζουν να παίρνουν ανθρώπους ομήρους, να σκοτώνουν, να βασανίζουν και να εξαφανίζουν", χωρίς από αυτό να εξαιρούνται "οι άμαχοι, ιδίως οι γυναίκες και άλλοι που δεν εμπλέκονται σε μάχες", διευκρινίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες μεταξύ άλλων επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η UNSMIL δεν μπόρεσε να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης Μιτίγκα στην Τρίπολη, ένα από τα μεγαλύτερα της πρωτεύουσας της Λιβύης. Η Αποστολή συνεχίζει να λαμβάνει αξιόπιστες καταγγελίες για βασανισμούς και σεξουαλική βία στο κέντρο αυτό, τόνισε.

Ο Γκουτέρες σημείωσε ακόμη ότι μια συνάντηση, που όπως ελπίζει θα γίνει "στο ανώτατο επίπεδο" μεταξύ αντιπροσωπειών των λιβυκών παρατάξεων έχει προγραμματιστεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε αυτήν αναμένεται ο νέος ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε, να δημοσιοποιήσει μια στρατηγική κι ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να μπορέσουν να αναλάβουν δράση διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Λιβύη. Προτεραιότητα του επιτετραμμένου θα είναι ακόμη να συμβάλει να "ξαναρχίσει μια πολιτική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων" των πλευρών και να "υποστηριχθεί μια νόμιμη κυβέρνηση ικανή να ενώσει τη χώρα", κατά το έγγραφο που υπογράφει ο Γκουτέρες.