Skip to main content

Προειδοποίηση Αβραμόπουλου σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Η πλειοψηφία των κρατών καταβάλλει προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση ενώ κάποιες άλλες εξακολουθούν να μην δείχνουν αλληλεγγύη, τόνισε ο Επίτροπος.

Ένα μήνα διορία δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στις χώρες της ΕΕ που δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα προκειμένου να εφαρμόσουν το σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων και να δεχτούν στις χώρες τους, όσους αιτούντες άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία τους αναλογούν.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Euronews επεσήμανε ότι ο χαμηλός αριθμός των προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί στις χώρες της ΕΕ δε σημαίνει ότι το σύστημα είναι αποτυχημένο.

Ο Έλληνας επίτροπος προειδοποίησε τις χώρες να συμμορφωθούν και τόνισε με έμφαση «Εάν δε ληφθεί καμία δράση σε ένα μήνα από τώρα, τότε θα πρέπει να λάβω συγκεκριμένα νομικά μέτρα».

Σημειώνεται ότι οι χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ΕΕ θα μπορέσει να μετεγκαταστήσει όλους τους αιτούντες άσυλο από Ιταλία και Ελλάδα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Τις ευθύνες όλων των κρατών μελών για την μετεγκατάσταση των προσφύγων υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και με σχετικές αναρτήσεις που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τονίζοντας ότι «η πλειοψηφία των κρατών καταβάλλει προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση ενώ κάποιες άλλες εξακολουθούν να μην δείχνουν αλληλεγγύη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μετακίνηση 160.000 προσφύγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί περίπου 18.000.

Το προσφυγικό ζήτημα συζητήθηκε σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και εκτός από τον αρμόδιο επίτροπο πολλοί ήταν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν την τιμωρία των κρατών μελών που αρνούνται να συμμορφωθούν.