Skip to main content

Πρόγραμμα «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη» από τον Ιούνιο

Την επιδότηση του κόστους ξενάγησης τουριστών που επέλεξαν για τις διακοπές τους παραθαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετάσχουν σε ημερήσιες εκδρομές στην πόλη αποφάσισε το ΕΕΘ.

Την επιδότηση κατά τη θερινή περίοδο του κόστους ξενάγησης τουριστών που επέλεξαν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική, την Πιερία και τις άλλες γύρω παραθαλάσσιες περιοχές και θα συμμετάσχουν σε ημερήσιες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο κέντρο της πόλης αποφάσισε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στόχος του προγράμματος «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη» είναι η τόνωση της κίνησης των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των τουριστών στην περιοχή.
 
Σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό οι επισκέπτες θα αποβιβάζονται στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους και θα παραμένουν στην αγορά για ορισμένες ώρες.

Για το σκοπό αυτό το ΕΕΘ θα τους εφοδιάζει με ειδικό φάκελο, ο οποίος θα περιέχει χάρτη και πληροφορίες για την πόλη και την αγορά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς και προσφορές από καταστήματα, τις οποίες έχει εξασφαλίσει και οργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.   
 
Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το ΕΕΘ απευθύνθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης με αίτημα τον χαρακτηρισμό της δεύτερης απότμησης της Εγνατίας οδού στο άγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση προς την πλατεία Δημοκρατίας ως χώρο αποβίβασης και επιβίβασης των τουριστών στα τουριστικά λεωφορεία, με παράλληλη αστυνόμευση του έργου από την Δημοτική Αστυνομία και την αστυνομία.

Επιπλέον το ΕΕΘ έθεσε υπόψη του δήμου και των αστυνομικών αρχών προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι τουριστικοί πράκτορες – μέλη του Επιμελητηρίου και συνδέονται με την παρουσία των τουριστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα κυριότερα είναι τα ακόλουθα:

1. Η καθαριότητα της πόλης που είναι τραγική γενικά και ειδικότερα στους χώρους που επισκέπτονται οι τουρίστες. Στην οδό Αριστοτέλους τα πράγματα είναι χειρότερα με οργανικά απόβλητα ακόμη και μέσα στα πάρκα.
2. Η έλλειψη δημοσίων χώρων υγιεινής ,τουαλετών (wc). Όπου αυτοί υπάρχουν, δυστυχώς, λειτουργούν ελάχιστες ώρες και η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη.
3. Τον ανεξέλεγκτο αριθμό επαιτών, κυρίως ROM από την γειτονική Βουλγαρία στην οδό Αριστοτέλους και στο πάρκο της αρχαίας Αγοράς. Τελευταία έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο του παράνομου αγοραίου έρωτα.
4. Το παραεμπόριο που δημιουργεί  μαζί με τους επαίτες τριτοκοσμικές εικόνες και μαστίζει στην κυριολεξία τα νόμιμα καταστήματα.
5. Την άθλια εικόνα του άξονα της οδού Αριστοτέλους με παράνομα σταθμευμένα οχήματα στον πεζόδρομο ιδιαιτέρα μπροστά από το αστυνομικό Τμήμα λευκού Πύργου. Αρκετές φορές σταθμεύουν και οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας.
6. Τη δράση πορτοφολάδων που δυσφημούν την πόλη μας και απωθούν τους τουρίστες.

Παράλληλα, το ΕΕΘ συγκάλεσε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα υπό την προεδρεία του κ. Μιχάλη Ζορπίδη και  με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων καθαριότητας Θανάση Παππά και κοινωνικής πολιτικής και δημοτικής αστυνομίας Καλυψώ Γούλα, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστή Χαντζαρίδη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων  Μακεδονίας Θράκης Παντελή Φιλιππίδη, καθώς και εκπροσώπων του Αντιπεριφερειάρχη, των αστυνομικών αρχών, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού,  και του Οργανισμού Μάρκετινγκ και Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης. Επίσης συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, μέλη της διοίκησης του ΕΕΘ και εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα της πόλης –κυρίως η ευταξία και η καθαριότητα-  και εξετάστηκαν άμεσοι πρακτικοί τρόποι, ώστε η εικόνα του κέντρου να βελτιωθεί από την 1η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει από το ΕΕΘ το πρόγραμμα «Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη» και θα ενισχυθεί η έλευση ξένων τουριστών.