Skip to main content

Προεκλογική αντιπαράθεση για τους πρόσφυγες στην Αυστραλία

Για καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος με στόχο το εκλογικό κέρδος κατηγορείται η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αυστραλία καθώς πρόσφυγες αναδεικνύονται από την αξιωματική αντιπολίτευση σε κεντρικό θέμα
Για καλλιέργεια ξενοφοβικού κλίματος με στόχο το εκλογικό κέρδος κατηγορείται η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αυστραλία καθώς πρόσφυγες αναδεικνύονται από την αξιωματική αντιπολίτευση σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, Τόνι ΄Αμποτ, ανακοίνωσε ότι ο Συνασπισμός θα επαναφέρει την πολιτική των πρώην κυβερνήσεων Χάουαρντ, για να αναχαιτίσει το ρεύμα των προσφύγων που φθάνουν στην Αυστραλία.

Πρόκειται για την πολιτική γνωστή ως «Λύση του Ειρηνικού» (Pacific Solutions) που δεν επιτρέπει σε αιτούντες άσυλο να πατήσουν πόδι στην Αυστραλία. Οι αιτούντες άσυλο οδηγούνται σε νησιά του Ειρηνικού, κλείνονται σε κέντρα κράτησης και εκεί εξετάζεται το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ραντ, ότι έχει ανοίξει τα σύνορα της χώρας στους πρόσφυγες και δεσμεύεται να λάβει μέτρα για τη μεταφορά και στέγαση προσφύγων εκτός Αυστραλίας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει, ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα πατά πόδι στην Αυστραλία πριν διεκπεραιωθεί η αίτησή του για άσυλο. Οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται εκτός Αυστραλίας και οι πρόσφυγες θα εφοδιάζονται με Προσωρινή Βίζα Προστασίας, μέχρι να διεκπεραιωθούν αιτήσεις τους. Ο ομογενής βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος,, Πέτρος Γεωργίου καταδικάζει την απόφαση του κ. ΄Αμποτ στο θέμα των αιτούντων άσυλο και ζητά μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. ΄Αμποτ τιμωρούν σκληρότερα τους διωκόμενους.
Δεν τα στηρίζω» δηλώνει ο ομογενής βουλευτής, που στο παρελθόν συγκρούστηκε μετωπικά με τον Τζον Χάουαρντ και τους υποστηρικτές του για το ίδιο θέμα.

Τέλος, η Ομοσπονδία Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Αυστραλίας (FECCA) και το Συμβούλιο Προσφύγων προειδοποιούν για «επαναφορά των σκληρών μέτρων του παρελθόντος» τα οποία θέτουν σε τραγικότερη θέση ανθρώπους που καταδιώκονται από τα καθεστώτα των χωρών καταγωγής τους.