Skip to main content

Προεκλογικές μπύρες και χαμόγελα

H Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας επισκέπτονται μαζί προεκλογικές συγκεντρώσεις προσπαθώντας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

 

H Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία μαζί με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Χορστ Ζεεχόφερ. Προεκλογική συγκέντρωση. Μοιράζει χαμόγελα και χειραψίες. Μαζί με τον Βαυαρό πρωθυπουργό ανεβαίνουν στη σκηνή. Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τότε που τα αδελφά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές, χρειάστηκαν μια ειδική συνάντηση ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η κοινή εμφάνιση των δύο πολιτικών στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις μπυραρίες έχει πάντως ένα σαφή στόχο. Επίδειξη ομόνοιας και συνεννόησης τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Και η Μέρκελ κάνει ό,τι κάνει συνήθως στη Βαυαρία, μόνο που αυτή τη φορά το κάνει ακόμα περισσότερο. Επαινεί γενναιόδωρα τον Χορστ Ζεεχόφερ.

«Κοιτάξτε τη Βαυαρία» προτρέπει τους ψηφοφόρους του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος και αναφέρεται στη μεγάλη «πατρική φιγούρα» των Χριστιανοκοινωνιστών Φραντζ Γιόσεφ Στράους. Αλλά και ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν θέλει να αναφερθεί στη μεγάλη αντιπαράθεση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο εξαιτίας του προσφυγικού. Επικεντρώνεται στα οικονομικά και περιμένει για τη Βαυαρία μείωση του οικονομικού βάρους κατά ένα δισεκατομμύριο.

«Γερμανία 2025, ασφάλεια και ευημερία για όλους»

Ο Χορστ Ζεεχόφερ ποντάρει ψηλά και ξέρει πως εάν η Χριστιανική Ένωση κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές θα ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αρκετά. Ένα χρόνο αργότερα είναι οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και θα θέλει να επιδείξει έργο στον τοπικό πληθυσμό. Για το λόγο αυτό το πνεύμα σύμπνοιας και ομόνοιας που επιδεικνύει στις βόλτες του με την Άνγκελα Μέρκελ στις μπυραρίες της Βαυαρίας ελπίζει ότι θα καταφέρει να το εξαργυρώσει. Ξέρει βέβαια ότι δεν θα καταφέρει να πάρει το ανώτατο όριο που ζητά σχετικά με τη είσοδο των προσφύγων στη Γερμανία. Αλλά τι γίνεται με τη σύνταξη για τις μητέρες και τις άλλες προτάσεις της Χριστιανικής Ένωσης;

Προς το παρόν πάντως ένα πνεύμα σύμπνοιας ήταν αυτό που χαρακτήρισε την κοινή εμφάνιση των δύο πολιτικών ενώπιον 2.500 θεατών. Η κοινή αυτή εμφάνιση είχε αναβληθεί για λίγες ημέρες εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ.

«Εργαζόμαστε για τους ανθρώπους στη Γερμανία, για την ασφάλεια και για την ευημερία τους» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ένα σχέδιο με την επωνυμία «Γερμανία 2025», δηλώνοντας πως με αυτό εγγυάται «την ασφάλεια και την ευημερία για όλους τους ανθρώπους».

Ο χρόνος θα δείξει εάν και κατά πόσο το πνεύμα αυτό της σύμπνοιας θα επιφέρει εκλογικά οφέλη.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle