Skip to main content

Προβληματίζει η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας βρίσκει την Ελλάδα σε κομβικά άσχημη θέση.Χωρίς διάγνωση παραμένουν οι μισοί από τους ασθενείς .

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας βρίσκει τηνΕλλάδα σε κομβικά άσχημη θέση.
Χωρίς διάγνωση παραμένουν οι μισοί από τους ασθενείς με προβλήματα ψυχιατρικής φύσης που προσέρχονται σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης επισημαίνουν οι επιστήμονες, με αφορμή την επέτειο αυτή .

 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή την εποχή που η οικονομική δυσπραγία αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για το σύνολο των πολιτών, ενώ κινδυνεύουν ιδιαίτερα τα άτομα με ευαίσθητη σωματική ή ψυχική υγεία, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί, οι οποίοι εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποστερούνται των δυνατοτήτων θεραπείας τους.

 

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία αποτελεί ευκαιρία για να τιμήσουμε τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, που στην χώρα μας πολύ συχνά είναι αντικείμενο βίας και εγκατάλειψης από ένα αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών», τονίζει σε μήνυμά η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

Προσθέτει παράλληλα ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πασχόντων ατόμων για μία αξιοπρεπή ζωή και όχι απλή επιβίωση».

 

Με αφορμή την ημέρα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας θα στηθεί στην πλατεία Συντάγματος ειδικό διαμορφωμένο περίπτερο όπου θα διανέμεται τρίπτυχο ενημερωτικό υλικό.Πηγή:ΣΚΑΙ