Skip to main content

Προβληματικές παραμένουν Fannie Mae και Freddie Mac

Σε stress tests υπέβαλε 17 τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία, με τις «πολύπαθες» Fannie Mae και Freddie Mac να αποδεικνύεται ότι χρειάζονται επιπλέον κρατική βοήθεια ύψους
Σε stress tests υπέβαλε 17 τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία, με τις «πολύπαθες» Fannie Mae και Freddie Mac να αποδεικνύεται ότι χρειάζονται μία επιπλέον κρατική βοήθεια συνολικού ύψους έως και 215 δισ. δολαρίων, μέχρι το έτος 2013, εξαιτίας της παρούσας δύσκολης κατάστασης στην αγορά των ακινήτων

Το ανωτέρω ποσό (215 δισ. δολάρια) θα προστεθεί στα 148 δισ. δολάρια που άντλησαν τα δύο ταμιευτήρια στέγασης στη διάρκεια της άνοιξης 2009. «Αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους, η κοινή γνώμη και οι φορολογούμενοι και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες», τονίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν ένα μήνα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανέφερε ότι τα δύο στεγαστικά ταμιευτήρια δεν θα είχαν ανάγκη από περισσότερα από 30 δισ. δολάρια σε κάθε περίσταση για την ομαλή τους λειτουργία, στο ορατό μέλλον.

Εξάλλου, με την έναρξη του 2011, το Κογκρέσο ψηφίζει το νέο νόμο, που θα διέπει τη λειτουργία των δύο στεγαστικών ταμιευτηρίων, στη σκιά των «διδαγμάτων» της πρωτοφανούς μεταπολεμικώς οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.