Skip to main content

Προβλήματα στοματικής υγιεινής για το 60% των Λαρισαίων μαθητών

Περισσότεροι από 5.500 μαθητές της Λάρισας, 1.500 ανά σχολική χρονιά, έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για τη στοματική τους υγιεινή μέσα από το πρόγραμμα Πρόληψης και Στοματικής Υγείας που εφαρμόζει η διεύ
Περισσότεροι από 5.500 μαθητές της Λάρισας, 1.500 ανά σχολική χρονιά, έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για τη στοματική τους υγιεινή μέσα από το πρόγραμμα Πρόληψης και Στοματικής Υγείας που εφαρμόζει  η διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Λάρισας. Οι σχετικοί έλεγχοι που έγιναν από επιστημονικό κλιμάκιο της αρμόδιας διεύθυνσης, έδειξαν ότι το 60% των μαθητών παραπέμπεται για θεραπεία σε οδοντίατρο ή ορθοδοντικό, ενώ μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να παρουσιάζουν με τη στοματική τους υγιεινή  οι αλλοδαποί και τσιγγάνοι μαθητές σε ποσοστό 6%.

 Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας αφορά και στην εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μετά την εξέταση αποστέλλεται εγγράφως αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς-κηδεμόνες με οδηγίες για τις ανάγκες περίθαλψης του παιδιού ενώ σε περιπτώσεις σοβαρές ο δάσκαλος του μαθητή ή ο υπεύθυνος οδοντίατρος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών. Σε περιπτώσεις με ιδιαίτερα κοινωνικά, οικονομικά και οικογενειακά χαρακτηριστικά  η ίδια η υπηρεσία, σε συνεργασία με το οδοντιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κανονίζει  ραντεβού για εξέταση προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του μαθητή σε υπηρεσίες υγείας. Τα δύο προγράμματα, της πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας και της καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών, εκτελούνται ταυτόχρονα από τη νομαρχία Λάρισας τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολεία της Λάρισας.