Skip to main content

Προβλέψεις για περιορισμό της ζήτησης πετρελαίου

Βραδύτερο ρυθμό, σε σχέση με φέτος, της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2011 αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία κάνει λόγο για αύξηση 1,6% της ζήτησης του χρόνου, έναντι 2,
Βραδύτερο ρυθμό, σε σχέση με φέτος, της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2011 αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Στην πρώτη της εκτίμηση για το 2011, η Υπηρεσία, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, κάνει λόγο για αύξηση 1,6% της ζήτησης του χρόνου, έναντι 2,1% φέτος.

Στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεση «Oil Market Report», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η IEA αποδίδει την επιβράδυνση της αύξησης «στη συνεχιζόμενη σταδιακή απομάκρυνση από το πετρέλαιο στον ΟΟΣΑ και στον διπλό αντίκτυπο της βελτίωσης της αποδοτικότητας στον τελικό χρήστη και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες».

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να διαμορφωθεί πλέον στα 87,84 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, κατά μέσον όρο. Ο ΟΠΕΚ - στον οποίο αντιστοιχεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου - θα χρειαστεί να προσφέρει του χρόνου 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο, λέει η IEA. Αναμένει, παράλληλα, αύξηση της προσφοράς από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα - ποσότητα που είναι η μισή από τη φετινή εκτιμούμενη αύξηση - με το σύνολο της προσφοράς να τοποθετείται στα 52,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όσον αφορά στη φετινή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο - που είναι η πρώτη τα τελευταία τρία χρόνια - η IEA αναθεώρησε προς τα άνω την προηγούμενη εκτίμησή της κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα και κάνει πλέον λόγο για αύξηση κατά 1,77 εκατ. βαρέλια το 2010, σε σχέση με πέρυσι.

Η Υπηρεσία διαπιστώνει, τέλος, ότι η καθυστέρηση καινούργιων πετρελαϊκών προγραμμάτων στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την πετρελαιοκηλίδα από το ατύχημα σε πλατφόρμα της BP, ήδη μειώνει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν αφαιρέσει 30.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την εκτιμούμενη παραγωγή στις ΗΠΑ, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, λέει η IEA στην τελευταία Oil Market Report.

Η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας έπεται της ανακοίνωσης καινούργιας εξάμηνης αναστολής σε γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού, που αντικατέστησε τον προηγούμενο σχετικό νόμο τον οποίο είχε ακυρώσει αμερικανικό δικαστήριο.