Skip to main content

Προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών στην Τσεχία

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μικρό προβάδισμα στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ενώ ο αρχηγός τους Πάρουμπεκ προβλέπει το σχηματισμό δεξιού συνασπισμού.
Με καταμετρημένο το 51,8% των ψήφων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) του πρώην πρωθυπουργού Γίρι Πάρουμπεκ προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας με 23,3%.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS) με αρχηγό τον Περτ Νέτσας κερδίζει το 19,1% των ψήφων, ενώ τρίτο έρχεται το νέο κόμμα της δεξιάς TOP09 του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ με 15,1%.

Ακολουθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα (KSCM) με 12,2% και το νεοεμφανιζόμενο, άκρα συντηρητικό κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV) του πρώην δημοσιογράφου Ράντεκ Γιον με 10,9%.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (KDU-CSL) δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να περνά το όριο του 5%.

Ο αρχηγός του CSSD Γίρι Πάρουμπεκ δήλωσε ότι η απόδοση του κόμματός του στις εκλογές «σίγουρα δεν είναι μία επιτυχία» και ότι είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα οδεύει προς έναν δεξιό συνασπισμό.

«Φαίνεται ότι ο λαός επέλεξε την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και πρόκειται για μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες», δήλωσε ο Πάρουμπεκ μετά την ανακοίνωση των μερικών αποτελεσμάτων.